schrijven, stukje psychologie

Hoe blijven we lachen in deze tijd?

“Humor relativeert. Het brengt lucht. Het schept ruimte tussen de verschrikkingen die er om ons heen gebeuren en onszelf. Het creëert ruimte om weer even adem te halen. Het lollige van humor is: je relativeert de werkelijkheid ermee, maar ontkent die niet,” aldus lachonderzoeker en humorspecialist dr. Sibe Doosje. 

Ik ben het daar he-le-maal mee eens en deel graag een portie humor op deze grijze dinsdag.

Op pad met de speelgoedhond
Zo heb ik zelf hard gelachen om een artikel over de boetes die zijn uitgedeeld in Spanje vanwege de corona maatregelen. In Spanje mag je gedurende de strenge lockdown alleen even naar buiten om je hond uit te laten en hoognodige boodschappen te doen. Wat blijkt? Bepaalde personen lopen te lange rondes of laten de hond wel 20 keer per dag uit. Eén man presteerde het zelfs om een speelgoedhond uit te laten aan een riempje…Verder spelen de Spanjaarden beachball met elkaar vanuit het raam en zingen en klappen ze iedere avond voor het zorgpersoneel. 

Anderhalve meter
In verschillende video’s op social media laten horeca bedrijven zien hoe zij hun werk zouden doen in een anderhalve meter samenleving. Cappuccino’s en glazen bier smijten ze vanaf afstand op tafel. Ze gebruiken een lange slang vanaf de bar naar de tafel om de wijn in het glas te schenken. Op het strand komt er zelfs een heftruck aan te pas om de lunch te bezorgen.

Schrijven met humor
Deze coronacrisis raakt iedereen op een bepaalde manier en beperkt onze vrijheid. In plaats van in angst te leven en in je hoofd te kruipen, is het beter om het van je af te schrijven. Het kan in een dagboek op papier of in een blog, waar je naast de zorgen ook ruimte maakt voor humor. Hoe leuk is het om een verhaal te schrijven over de rare zelfgeknipte kapsels waar we noodgedwongen mee rondlopen? Stel je Rutte eens voor met een knot op zijn hoofd bij de komende persconferentie. Of denk terug aan de bloempotkapsels uit de jaren tachtig en negentig….

Kom dichter bij elkaar
Hoe heftig deze tijd ook is, humor houdt ons scherp en zorgt voor verbinding. Zo heb ik met vriendlief een video quarantaine bierproeverij georganiseerd voor zus en schoonbroer. Het is alsof je samen in de huiskamer zit en de voorpret geeft al pret voor tien! Ik ga nadenken over de volgende proeverij, want met m’n zwangere buikje was het bierproeven na de alcoholvrije ronde al voorbij.
Wie heeft er een origineel idee?

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Tineke 28 april 2020 at 14:20

  Hoi Karin,

  Wij hebben elke week een quiz-avond met de kids via Houseparty. We maken om de beurt een quiz, duurt nooit langer dan een uurtje en er wordt niet gesproken over corona en alle gevolgen.
  Erg leuk als je van een quiz houdt.
  We maken ook puzzels voor elkaar, zodat de familie in Singapore ook mee kan doen: dat gaat niet met de wekelijkse quiz ivm tijdverschil. Ook leuk om te maken en op te lossen!
  (Een wijnproeverijtje hou ik regelmatig😂🍷)

  PS Ook genoten van Peter Pancake?

  • Reply Kaatje 28 april 2020 at 14:42

   Hallo Tineke,

   Wat leuk zeg, erg gezellige ideeën dank je! Haha daar kijk ik ook weer naar uit straks, lekker wijn proeven. Dat ga ik nog even terugkijken, ben benieuwd…groetjes Karin

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.