stukje psychologie

Wat een week zonder social media met je doet

Na een week zonder op Texel besloot ik in mijn vorige blog om ook tijdens een werkweek zonder social media door het leven te gaan. Het rare is dat ik het zeven dagen lang geen moment gemist heb. Ik las een boek uit, liep meer ommetjes dan anders en er ontstond me toch een berg ruimte in mijn hoofd!


Voor het mobiele tijdperk
Verder moest ik deze week denken aan mijn middelbare schooltijd zonder mobiele telefoon. Als je thuiskwam uit school rende je naar boven om door de grijze vaste telefoon verder te kletsen met je beste vriendin. Was je te laat op school dan moest je dat zelf oplossen en kwamen je ouders daar lekker niet achter. Geen gedoe over het te laat reageren op appjes of vervelende opmerkingen onder een post op Instagram. En wat waren we veel op pad zonder de afleidingen van een scherm; winkelen in de stad, basketballen in de sporthal en op vrijdagavond uit tot in de late uurtjes.

Schermtijd naar beneden
De mobiele telefoon hoort bij het leven van nu, maar dat betekent niet dat dit ding ons leven zo moet beheersen! Door dit experiment weet ik dat het voor iedereen mogelijk is om minder tijd op social media door te brengen. Plak de volgende tips op je koelkast voor een lagere schermtijd vanaf nu:

◊ Ga je koffie drinken bij de buurvrouw of uit eten in de stad? Stop de mobiel in de tas en voer een goed gesprek zonder afleidingen.

◊ Staan de apps van Instagram, Facebook en LinkedIn op het beginscherm van de telefoon? Verplaatst het naar een volgend scherm óf haal ze eraf. Dan kun je alleen via de laptop social media volgen en deze ligt minder snel voor het grijpen.

◊ Weet je wat jouw schermtijd per dag is? Houd het in de gaten bij de instellingen en stel een limiet in hoe lang (en het liefst hoe kort) je per dag op social media wil doorbrengen.

◊ Volg mensen die je inspireren en blijer maken en ontvolg de mensen met zwaarmoedige berichten. Dan kost het minder energie en is social media een fijne inspiratiebron voor jou!

Ik hoop dat ik jou een zetje heb gegeven om de mobiele telefoon wat vaker links te laten liggen. Want er valt zoveel te ontdekken in de natuur en tijdens gesprekken zonder afleidingen! Wil je meer tips ontvangen over het verlagen van je schermtijd? Klik dan hier!

Previous Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.