Je kunt aan wat je krijgt

28 juni 2018 - Een reactie plaatsen

taart bij Coffeelab

Als startende ondernemer komen er dingen op je af waarvan je denkt: waarom overkomt mij dit?  Je zult moeten boksen en doorbijten en dat blijft niet bij één keer.

Ik ben nu een half jaar eigenaar van Praatje van Kaatje, jawel de eerste mijlpaal! Weet je, ik heb de fijnste baas ooit en wat is er beter dan iedere dag te mogen schrijven?

Alleen had ik van te voren niet verwacht dat er een klant tussen zou zitten die niet wil betalen. Dat er vijf herinneringen en ellenlang gezeur voor nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen. Want waarom heb ik deze tekst niet gratis geschreven? Tot honderd tellen en door naar de volgende ronde.
De tijd tussen het aanleveren van een tekst en de reactie hierop duurt soms net iets te lang. En dan zijn er de verzoeken via de mail om opdrachten voor weinig geld te doen. Dat kan even tussendoor hoor, het is slechts een tekst van 300 woorden. Stop, ho dat ga ik niet doen.

Nu ik deze worstelingen heb doorstaan is het tweede half jaar als ondernemer aangebroken. Op de flexwerkplek is het waardevol voor mij om zowel goede als mindere ervaringen te horen van andere ondernemers. Of om in mijn vrije tijd artikelen te lezen die een ander kijk geven op een hobbel onderweg.  Zoals deze van Roos Schlicker uit het Parool (ook een aanrader om te lezen als je persoonlijk ergens mee worstelt):
Je krijgt niet wat je aankunt, je kunt aan wat je krijgt  

De werkwijze van Kaatje

12 juni 2018 - Een reactie plaatsen

Ja Kaatje, ik ben op zoek naar een tekstschrijfster. Wat heb je mij te bieden?

Bij het horen van deze woorden maak ik een vreugdedansje en vertel ik wat ik allemaal doe. Dat ik teksten schrijf voor websites en landingspagina’s & blogs met een vleugje SEO. Ik redigeer ook reeds bestaande teksten en geef eerste hulp bij social media.

Koffie graag
Voordat ik een proeftekst schrijf of een tekst voor publicatie pak ik de agenda erbij. Ik spreek het liefst af in het echt. Het is prettig om de persoon te ontmoeten waar ik eventueel mee ga samenwerken. Enne als tekstschrijfster is het zo belangrijk om je te verdiepen in wat de klant wil gaan vertellen en voor wie. Een paar koppen koffie later weet ik wat de bedoeling is en kan ik aan de slag.

Eerste opzet
Het klinkt misschien vreemd, maar…de eerste opzet maak ik op papier. Dan kan ik bij het schrijven van de tekst de belangrijkste zaken meteen voor me zien. In mijn bullet journal schrijf ik op aan welke voorwaarden de tekst moet voldoen (aantal woorden, jij of u-vorm, zoekwoorden en het doel van de tekst).  Daarna verdeel ik de tekst onder in de titel, inleiding, tussenkopjes en de afsluiting.

Schrijven, schrijven, schrijven
De laptop gaat aan en ik merk dat ik als vanzelf in een flow kom. Dat gevoel is onbeschrijfelijk 😉 lekker! Als ik klaar ben met de laatste alinea lees ik de tekst nog een aantal keer over en ga ik schrappen en wijzigen. Net zolang totdat de tekst goed loopt en ik tevreden de tekst per mail kan versturen.

Even wachten
Dan ga ik op mijn bureaustoel zitten wachten op een reactie. Nee hoor, ik ga door met andere werkzaamheden en intussen wacht ik met een kriebel in mijn buik op de terugkoppeling. Als er een correctie nodig is voer ik deze uit en dan is de tekst klaar voor publicatie.

De factuur en dan…
Ja dat factureren is geen vervelende klus natuurlijk, alleen laat ik het daar niet bij. Ik blijf in contact met de klant en vraag of er een vervolgopdracht nodig is. Of ik bel gewoon eens om te kletsen, want waarom zou je niet de moeite nemen om een klant beter te leren kennen?

Spelfouten waar ik de kriebels van krijg

29 mei 2018 - 4 reacties

Ik oordeel niet. Want ik heb een talenknobbel en daardoor ben ik allergisch voor spelfouten. Doordat we vluchtig communiceren via WhatsApp en social media letten we minder op de spelling en grammatica . Zo jammer dat we onze prachtige taal aan het verpesten zijn, maar dat blijft een persoonlijke keuze 😉 . Ik wil namelijk de volgende spelfouten nergens meer zien:

OPZOEK
Ik zie het herhaaldelijk verschijnen bij een oproep voor personeel, het is op zoek naar een nieuwe collega in plaats van opzoek.

JOU of JOUW
Ik ben met jou en niet met jouw. Het is jouw feestje en wat je gaat doen is aan jou.

WORD of  WORDT
Twijfel je tussen word en wordt? Gebruik dan dit handige ezelsbruggetje: vervang het werkwoord worden door smurfen. Ik smurf -> ik word. Hij smurft -> hij wordt.

IK BEN DE ENIGSTE
Hier kan ik kort over zijn: de enige in plaats van enigste.

WAT WAS JE LEUK
‘Kreta wat was je leuk’. Sinds wanneer is een eiland een persoon? ‘De Toppers wat was je leuk’. Bestaan de Toppers niet uit meerdere personen?

Als jij het lastig vindt om de goede spelling en/of grammatica te gebruiken in een tekst, stuur me dan een bericht via info@praatjevankaatje.nl. Ik wil graag jouw spellingscontrole zijn!

 

De vakantieperikelen van een ondernemer

14 mei 2018 - 2 reacties

De eerste keer kamperen, ofwel vakantie vieren als ondernemer. Hoe laat sluit ik de zaak? Met wie proost ik op het begin van de vakantie 😉 ?

Op zaterdag pak ik normaal een paar uur om administratie bij te werken en de planning te maken voor de komende week. Ik betrap mezelf erop dat ik vlak voor vertrek nog even mijn mail check. Stel dat er ineens een opdracht beschikbaar is die voor maandag af moet zijn?

Ik heb het geluk dat ik als tekstschrijfster in principe niet bereikbaar hoef te zijn voor klanten in het weekend. Daarom was het gemakkelijk om de boel de boel te laten en met mijn vriend te vertrekken naar Herkenbosch. Op mini-camping ‘t Haldert vinden we onze plek op een privé veldje en wat een geluk om dan de volgende ochtend zo de dag te beginnen:

kamperen met de tent in Herkenbosch

Er gaat voor mij niets boven de hele dag en avond buiten zijn: fietsen, wandelen, koffie met Limburgse vlaai eten op het terras en een barbecue bij de tent. De omgeving van Herkenbosch, de gemeente Roerdalen is prachtig! Groener dan groen met een uitgestrekt bosgebied, waardoor het met 25+ graden op de fiets aangenaam blijft. Heuvel op, heuvel af en zelfs met een fiets met een bijna lekke band ontkom je niet aan de schoonheid van het gebied.

Helaas brengt de zondag aanhoudende buien, waardoor we rond de middag besluiten om naar huis te gaan. We nemen de lekkerste souvenirs mee: 3 kilo asperges en 2 bakjes verse aardbeien.

verse aardbeien uit Limburg

En wat doet een ondernemer zodra hij/zij weer thuis is? Meteen naar de laptop rennen om te checken hoeveel mail er binnen is gekomen? Deze tekstschrijfster niet, ik zet koffie en pak een boek erbij terwijl mijn vriend de asperges schilt.

De mailtjes en opdrachten staan morgenochtend op het menu, voor vanavond alleen de Limburgse lekkernijen!

De 6 voordelen van een bullet journal

25 april 2018 - Een reactie plaatsen

bullet journal voor een georganiseerd en creatief leven

 

  1. Waar heb ik de vergadering genoteerd? In mijn telefoon of op de gele post-it op mijn computer? Nee wacht! Het staat in mijn papieren agenda, of nee…? Dat ellendige geworstel is nu verleden tijd.
  2. Vergaderingen, lunchafspraken, verjaardagen van familie en trouwerijen, alles valt samen in een bullet journal. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar….
  3. als je dit boek goed leert gebruiken is het dé manier om structuur te krijgen in alles wat je wil en moet doen! Op de laatste pagina’s staan voorbeelden van een planning per dag, per week of per maand. Hoe fijn is het om iedere dag te beschrijven waar je dankbaar voor bent, hoe je stemming is en wat je zowel zakelijk als privé wil afvinken?
  4. Met behulp van symbolen maak je onderscheid tussen een taak (vierkant) of een afspraak (driehoek). Een idee geef je weer met een lampje en een deadline met een klokje. Zo krijg je in beeld wat je te doen staat en kun je gemakkelijker prioriteiten stellen.
  5. Jaaaa! Je mag weer als een kind gaan tekenen en kleuren. Iedere pagina bepaal je zelf hoe deze eruit ziet. Zo kun je bijvoorbeeld door middel van een tekening aangeven dat een nieuwe maand begint en ook je to do’s visueel weergegeven. En ken je een Mood Mandala? Deze zie je links op bovenstaande foto en daarmee houd je een maand lang je stemming bij en geef je iedere emotie een kleur. Daarna kun je zien wat je stemmingen waren en zo krijg je meer inzicht in jezelf.
  6. In een bullet journal kun je daarnaast ook:  je bucketlist vastleggen, carrièredoelen beschrijven, spaardoelen opschrijven en een lijstje maken met boeken die je nog wil lezen. En nog zoveel meer. Het enige wat je nodig hebt is een pen of potlood en… haal de kleurpotloden lekker van zolder!