content coaching

Het werkende leven als moeder

Ik heb er geen moment over getwijfeld om weer te gaan werken na het zwangerschapsverlof. Laat ik voorop stellen: iedere moeder is een heldin, met of zonder baan. Want ik ken geen verandering die groter en intenser is dan het krijgen van een kind. De momenten voor jezelf en nachten doorslapen zijn schaars, maar hoe cliché het ook klinkt je krijgt er zoveel liefde voor terug! Alleen ben ik geen type om iedere dag met de kleine thuis te zijn. En als ik zie hoe Idris het naar zijn zin heeft bij de gastouder en wat hij daar allemaal leert en ervaart…dan sta ik nog meer achter mijn keuze.

Verwachtingen versus realiteit
Van te voren had ik bepaalde verwachtingen over hoe het werkende leven als moeder zou zijn. Hoe anders is de realiteit! Zoals voor de eerste keer de kleine naar de gastouder brengen. Dat doe ik gewoon even en dan heb ik ein-de-lijk weer een dagje voor mezelf, dacht ik. In werkelijkheid reed ik met dikke tranen weg en kon ik niet wachten om hem weer op te halen. Het went gelukkig, zeker als ik de ene na de andere vrolijke foto via de app zie verschijnen. Daarnaast verwachtte ik een bepaalde rust in het werken. Werken moet vooral leuk zijn, zonder de drang om snel carrière te maken. Ook dat blijkt anders te zijn, ik wil groeien in mijn werk en meer dan ooit!

Opnieuw richting bepalen
En dat komt gek genoeg door het moederschap. Door moeder te zijn verleg je je grenzen: doorwerken en doorzetten met weinig slaap. Veel geduld bewaren als de kleine een sprongetje maakt ( en dat zijn er veel in het eerste jaar 😉 ). Het huis een beetje toonbaar houden en vriendinnen en familie blijven zien.

Daardoor ben ik opnieuw gaan bepalen hoe ik verder wil met ‘Praatje van Kaatje’. Waar word ik het meest blij van en wat ligt heel dicht bij mezelf? Dat is het geven van schrijfadvies aan anderen. Ik wil dienstverlenende ondernemers meer plezier laten halen uit het schrijven. Zodat ze zonder al te veel moeite inspirerende teksten gaan schrijven voor hun blog of website. Met speciale trainingen zoals Zakelijk bloggen en Schrijven voor het web heb ik een veelzijdig aanbod samengesteld.

Ben jij een dienstverlenende ondernemer die worstelt met het schrijven van teksten voor je bedrijf? Dan kun je gemakkelijk ervaren hoe ik werk als content coach door je aan te melden voor een gratis brainstormsessie via Zoom! Spreek ik je binnenkort?

persoonlijk

Geluk met een grote G

 

Ze zeggen vaak dat geluk in de kleine dingen zit. Hoe kan het dan dat de liefde voor je kind zo groots voelt? Zesentwintig september tweeduizendtwintig zijn wij de apetrotse ouders geworden van onze zoon Idris. Na een bevalling van negenentwintig uur (valt best mee toch…) wisten we ein-de-lijk wie er negen maanden lang in mijn buik woonde.

Romper stress
Het is liefde op het eerste gezicht . Zelfs als hij midden in de nacht hard huilt om zijn flesje. Als hij met al z’n kracht vecht als ik een mooie maar oh zo onhandige romper aan wil doen. Als hij krampjes heeft en daardoor niet wil en kan slapen. Het maakt me niets uit, hij hoort bij ons alsof het altijd al zo geweest is.

Kraamvisites
Door de coronapandemie staan de kraamvisites op een laag pitje. De vele berichten, kaarten en cadeautjes via de post maken het minder erg. Het geeft ons bovendien extra tijd om te wandelen, te badderen en ieder sprongetje dat hij maakt heel bewust mee te maken. Wat een verhaal hoort hij later over zijn geboortejaar tweeduizendtwintig.

De naam
En dan heb je dus negen maanden de tijd om een naam te verzinnen. We wilden geen alledaagse naam en dat is gelukt! Bijna dagelijks hoor ik de vraag Hoe komen jullie aan de naam Idris?  Een paar jaar geleden bezochten we een film met acteur Idris Elba. Na de twintig weken echo hakten we de knoop door, onze zoon krijgt de voornaam van deze stoere acteur.

Bij het maken van het geboortekaartje zochten we de betekenis op:

Idris is een Keltische jongensnaam. Het betekent `vurig`.

Wat denk jij, hebben we de juiste keuze qua naam gemaakt? 😉

voeding & gezondheid

Flierefluiten

 

Als kind stond ik er niet bij stil dat het buitenleven zo gezond is. Alsof ik ook maar één seconde moest nadenken over de vraag of ik buiten wilde spelen met onze buurjongens. Buitenspelen was vanzelfsprekend en voor je het wist werd je naar binnen geroepen voor het avondeten. Om na het avondeten de crossfiets nog even te pakken voor een wedstrijdje wie het eerst aan de andere kant van het dorp was. 

Boontjes plukken
Dan de logeerpartijtjes bij opa en oma op de boerderij net buiten ons dorp Schijndel. Dat gevoel na een lange dag buiten zijn tussen de koeien en poezen…heerlijk! Boontjes plukken in het veld en stiekem snoepen van de aardbeien planten. Opa helpen met plantjes verspenen in de kas met de radio hard aan. Met rode wangen aan het einde van de dag uitgeput op de bank nog even kletsen voor het slapen gaan. Als een blok in slaap vallen in het grote krakende bed met de geur van de dikke gebreide sprei van oma. 

Netflix is je beste vriend
Waar zijn we dat kwijtgeraakt? We zitten uren binnen de zoveelste Netfix serie te kijken of via de telefoon te ‘kletsen’. De social media kanalen en het nieuws blijven we tot laat checken, om vervolgens overprikkeld en met vierkante ogen naar bed te gaan. Ik zie te weinig kinderen spelen op straat. Hoe leven zij zich uit als het leven zich vooral binnen afspeelt? Zorgwekkend, als je denkt aan de gevolgen zoals bijziendheid, een verkeerde houding en een te vol hoofd. Dit alles door een lange schermtijd en een gebrek aan buitenlucht.

Nu naar buiten
Buiten zijn samen, zonder je te hoeven vervelen. Flierefuiten op straat, in het bos of gewoon in je eigen tuin urenlang tafelen. Het is tijd om dat weer volle bak terug te brengen in ons leven, dan leef je echt in het hier en nu. 
Doe je mee? 

schrijven, voeding & gezondheid

Help, waar ben ik aan begonnen?!

Hoe ziet de zomer er voor jou uit? Op vakantie of je thuis aan het voorbereiden op de hittegolf? Ik heb bijna zwangerschapsverlof en kom net terug van een ontspannen dagje strand bij Ouddorp. De komende dagen zal de ventilator overuren draaien hier…Als ondernemer voelt het aanbreken van het verlof niet als vakantie. Want ik blijf lekker doorschrijven en plannen maken voor de komende tijd. Wat moet ik anders met een dikke buik en een hoge hartslag na een half uur wandelen? Hoewel ik niet zover wil gaan om de laptop mee te nemen naar de bevalling hoor 😉

Het geeft me de tijd om nieuwe ideeën uit te werken. Normaal kom ik snel in actie als ik een idee in mijn hoofd heb. Zo staat er een nieuwe workshop op het programma in het creatief schrijven zodra ik weer fit ben. Maar ken je dat gevoel dat je heeeeeel enthousiast aan iets nieuws begint en na een paar weken denkt Help, waar ben ik aan begonnen?!  Na die snelle start blokkeer je en dan blijf je malen over waarom het niet lukt om door te zetten. Ik geloof dat het dan het moment is om het idee te laten varen.

Dat ‘nieuws’ was voor mij het schrijven van een boek over het geluk vinden in het buitenleven. Hoe gezond het is om te wandelen, kamperen, de natuur diep in te duiken en vaker weg te zijn van je scherm. Hoewel het boek er niet gaat komen, zijn de 7 geschreven hoofdstukken niet voor niets geweest, want ik ga erover bloggen en verwerk het in de workshops. Ik kan geen betere combinatie bedenken; schrijven achter je beeldscherm en dan naar buiten voor een frisse neus en inspiratie!

 

 

Dat buiten zijn zo gezond is blijkt ook uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De rust van de natuur bevordert het korte termijn geheugen. Rust maakt je weer scherp waardoor je beter presteert! Al met een korte wandeling in het bos verlaag je je cortisol niveau, ofwel je gevoel van stress en spanning neemt af. Verder helpt tijd in de natuur doorbrengen om ontstekingswaarden op een lager niveau te houden. En wie wil er nu geen verbetering van het immuunsysteem, de geestelijke gezondheid en de creativiteit? *

 

*Bron: outdoor info.nl

reizen & uitstapjes

Ik wil hier 100 dagen blijven

De kans was klein dat we dit jaar de tent van zolder zouden halen. Met het ronddwalende coronavirus én het derde trimester van de zwangerschap in aantocht leek het geen goed idee. Totdat de maatregelen op campings sneller dan verwacht versoepeld werden. Groen licht. Ach, en slapen op een luchtbed met een dikke buik, er zijn ergere dingen te bedenken toch? Want een jaar niet kamperen, is een jaar niet geleefd!

Domaine du Bocq
Bij aankomst op de camping in Purnode zie ik twee blije meisjes bij de caravan staan, de nichtjes zijn er al. Het is bekend terrein voor mijn zus (en mij), want Domaine du Bocq is dit jaar overgenomen door haar vorige werkgever Rocks ‘n Rivers. Bij heel wat groepen heeft zij hier in de Belgische Ardennen de outdoor activiteiten begeleid. We sliepen regelmatig met familie of vrienden in het voormalige spoorweghotel van Purnode. Loop je vanaf daar naar beneden, dan ben je direct in de grote vallei van de camping. Onze tent staat lekker ruim op het groene bosveld met de hoge bomen. Door het geluid van de stromende rivier raak je zo ontspannen. Een kleine drie uur rijden en het voelt als een vakantie ver van huis.

 

 

Vuurtje stoken
De stoelen staan in een kring, het vuurtje is aan en de bierflessen en chipszakken gaan open. Ik zie voor het eerst in m’n leven vuurvliegjes; wat een feest dat we hier mogen zijn. Na het vele thuiszitten en weinig mensen zien is het een verademing om samen te kamperen. Het jongste nichtje roept Ik wil hier 100 dagen blijven en geef haar eens ongelijk. Je kan hier wandelen, mountainbiken, kanoën, bergbeklimmen, abseilen of als zwangere vrouw: hangen op de camping met een ice tea en slappe praat.

Wat gaan we doen? 
De zaterdag begint met een ontbijt en het maken van geen enkel plan. Gevolgd door een koffie met appeltaart bij het restaurant en voor wie wil een wandeling. Vriendlief duikt de bergen in en de rest blijft bij de caravan voor spelletjes. Een vaag plan ontstaat over een avondwandeling naar de grotten. Het blijft bij een plan, want vanaf de middag zitten we uren in het restaurant te kletsen. Ach, de grotten zien we een andere keer wel, marshmallows eten bij het vuur is net zo bijzonder! Die nacht slapen we vast en geven de vogels om 5.00 uur een groots concert bij de tent.

Terug naar de bewoonde wereld
Bij de douches en wc’s heb je lekker veel ruimte, verder staan we niet zo stil bij het coronavirus. De 1,5 meter afstand zit goed ingeprent bij de camping gasten en het personeel draagt mondkapjes in het restaurant. Deze drie dagen voelen als een week, met tegenzin pakken we de boel in om terug naar de bewoonde wereld te gaan. De groene vallei laten we langzaam achter ons, tot volgend jaar!