stukje psychologie

Wat een week zonder social media met je doet

Na een week zonder op Texel besloot ik in mijn vorige blog om ook tijdens een werkweek zonder social media door het leven te gaan. Het rare is dat ik het zeven dagen lang geen moment gemist heb. Ik las een boek uit, liep meer ommetjes dan anders en er ontstond me toch een berg ruimte in mijn hoofd!


Voor het mobiele tijdperk
Verder moest ik deze week denken aan mijn middelbare schooltijd zonder mobiele telefoon. Als je thuiskwam uit school rende je naar boven om door de grijze vaste telefoon verder te kletsen met je beste vriendin. Was je te laat op school dan moest je dat zelf oplossen en kwamen je ouders daar lekker niet achter. Geen gedoe over het te laat reageren op appjes of vervelende opmerkingen onder een post op Instagram. En wat waren we veel op pad zonder de afleidingen van een scherm; winkelen in de stad, basketballen in de sporthal en op vrijdagavond uit tot in de late uurtjes.

Schermtijd naar beneden
De mobiele telefoon hoort bij het leven van nu, maar dat betekent niet dat dit ding ons leven zo moet beheersen! Door dit experiment weet ik dat het voor iedereen mogelijk is om minder tijd op social media door te brengen. Plak de volgende tips op je koelkast voor een lagere schermtijd vanaf nu:

◊ Ga je koffie drinken bij de buurvrouw of uit eten in de stad? Stop de mobiel in de tas en voer een goed gesprek zonder afleidingen.

◊ Staan de apps van Instagram, Facebook en LinkedIn op het beginscherm van de telefoon? Verplaatst het naar een volgend scherm óf haal ze eraf. Dan kun je alleen via de laptop social media volgen en deze ligt minder snel voor het grijpen.

◊ Weet je wat jouw schermtijd per dag is? Houd het in de gaten bij de instellingen en stel een limiet in hoe lang (en het liefst hoe kort) je per dag op social media wil doorbrengen.

◊ Volg mensen die je inspireren en blijer maken en ontvolg de mensen met zwaarmoedige berichten. Dan kost het minder energie en is social media een fijne inspiratiebron voor jou!

Ik hoop dat ik jou een zetje heb gegeven om de mobiele telefoon wat vaker links te laten liggen. Want er valt zoveel te ontdekken in de natuur en tijdens gesprekken zonder afleidingen! Wil je meer tips ontvangen over het verlagen van je schermtijd? Klik dan hier!

content coaching

Durf jij het aan?


Het ligt nogal voor de hand om te zeggen dat je meer rust ervaart als je social media en het nieuws even niet meer volgt. Maar wat merkte ik een GROOTS verschil na een week zonder op de camping in de duinen!
Ik was echt daar in plaats van in het leven van anderen of in het zoveelste nieuwsbericht over het coronavirus. Ik genoot van het vele knuffelen met ons zoontje, het wandelen langs de zee en een kop koffie in de zon voor de tent.

Social media als vijand
Voor een ondernemer is het posten op social media een goede manier om zichtbaar te zijn. Maar zeg eens eerlijk, betrap jij jezelf er ook op dat je soms verdwaalt in berichten van anderen? Dat je de focus kwijtraakt en social media een te grote afleiding is van het werk dat je wil verrichten? Het kan als een vijand gaan voelen, die jou iedere dag tegenhoudt om te groeien. En je vergelijkt je leven te veel met anderen, waardoor je niet meer ziet wat je zelf hebt. Dat moet anders! Voordat ik tips ga delen hoe het wel moet, ga ik voor de tweede keer de uitdaging aan.

Afkicken
Als een week op Texel zonder al voelt als zo’n verademing, hoe is dat dan tijdens een werkweek? Vanaf morgen ga ik een week lang zonder social media door het leven. Ik ben heel nieuwsgierig wat het me deze keer brengt en hoe ik me over een week voel. Wie weet ontdek ik een nieuwe hobby of loop ik uren buiten om de verleiding te kunnen weerstaan. In ieder geval zal ik een blog schrijven over mijn experiment en jou overladen met tips, dus je bent alvast gewaarschuwd.

Durf jij het ook aan?
Zet jij vanaf morgen ook de social media kanalen op pauze? Laat het hieronder weten in een reactie, vind ik leuk!

content coaching

5 valkuilen bij het schrijven van een blog

Als ondernemer heb je besloten om te gaan bloggen, want je wil meer van jezelf laten zien. Je werkt hard en met pijn en moeite vind je een gaatje in je agenda om te starten. Daar ontstaat meteen de eerste valkuil, want nu MOET je presteren. Hieronder leg ik 5 valkuilen uit bij het schrijven van een blog, zodat je daar in ieder geval niet in gaat trappen. Want bloggen geeft jouw onderneming een boost en zorgt voor zichtbaarheid in het kwadraat! 

1. Het moet nu gebeuren
Je hebt in de ochtend 2 uur gereserveerd, zodat de blog voor 12.00 uur online kan staan. Want daarna is het rennen naar je volgende afspraak. Bloggen zonder plan is als een tent opzetten zonder stokken (dat leg ik verder uit bij valkuil nummer 2). En ben je op zoek naar inspiratie? Verlaat dan juist je beeldscherm en ga wandelen in de natuur. Of laat het even voor wat het is, dan ontstaat er vanzelf een nieuw idee. Ja zelfs onder de douche of tijdens het aardappelen schillen!

2. Geen voorbereiding
Als je in het wilde weg gaat bloggen, dan zullen de lezers dat merken. Het scheelt een hoop als je een lijst maakt met onderwerpen waar je de komende tijd over wil gaan schrijven. Maak daarna een eerste opzet van de blog met plekken voor een titel, inleiding, tussenkopjes, afbeeldingen en de afsluiting. Dan hoef je de rest alleen nog te vullen met tekst. Staar je niet blind op de titel, tijdens het schrijven komt deze vanzelf. De voorbereiding kost even wat tijd, maar dan zul je zien dat het schrijven veel gemakkelijker én sneller gaat.

3. Scoren gaat voor inhoud
Je wilt met een blog scoren en het liefst ook nieuwe klanten binnenslepen. Je gaat helemaal los met SEO; schrijven om te scoren bij zoekmachines. Het kan gaan irriteren of lezers haken zelfs af als het wemelt van de zoekwoorden. Focus vooral op een verhaal met een goede inhoud keer op keer, dan komen de bezoekers vanzelf.

4. Binnen de lijntjes kleuren
Met bloggen mag je experimenteren, laat je van een speelse kant zien! Een openhartige ondernemer met een echt verhaal maakt een stuk nieuwsgieriger dan eentje die zichzelf laat zien ‘zoals het hoort’.

5. De klad komt erin
Na een paar blogs komt de klad erin en heb je niet het idee dat het bloggen je wat gaat brengen. Stop niet als het even tegenzit, volhouden is dé sleutel voor een succesvolle blog! Durf te falen en ga door met schrijven, zodat de lezers uitkijken naar iedere volgende blog.

Ben ik nog een valkuil vergeten? Of denk je erover om zelf een eerste blog te gaan schrijven als ondernemer? Neem dan gerust contact op voor een (virtuele) kop koffie!

content coaching

Het werkende leven als moeder

Ik heb er geen moment over getwijfeld om weer te gaan werken na het zwangerschapsverlof. Laat ik voorop stellen: iedere moeder is een heldin, met of zonder baan. Want ik ken geen verandering die groter en intenser is dan het krijgen van een kind. De momenten voor jezelf en nachten doorslapen zijn schaars, maar hoe cliché het ook klinkt je krijgt er zoveel liefde voor terug! Alleen ben ik geen type om iedere dag met de kleine thuis te zijn. En als ik zie hoe Idris het naar zijn zin heeft bij de gastouder en wat hij daar allemaal leert en ervaart…dan sta ik nog meer achter mijn keuze.

Verwachtingen versus realiteit
Van te voren had ik bepaalde verwachtingen over hoe het werkende leven als moeder zou zijn. Hoe anders is de realiteit! Zoals voor de eerste keer de kleine naar de gastouder brengen. Dat doe ik gewoon even en dan heb ik ein-de-lijk weer een dagje voor mezelf, dacht ik. In werkelijkheid reed ik met dikke tranen weg en kon ik niet wachten om hem weer op te halen. Het went gelukkig, zeker als ik de ene na de andere vrolijke foto via de app zie verschijnen. Daarnaast verwachtte ik een bepaalde rust in het werken. Werken moet vooral leuk zijn, zonder de drang om snel carrière te maken. Ook dat blijkt anders te zijn, ik wil groeien in mijn werk en meer dan ooit!

Opnieuw richting bepalen
En dat komt gek genoeg door het moederschap. Door moeder te zijn verleg je je grenzen: doorwerken en doorzetten met weinig slaap. Veel geduld bewaren als de kleine een sprongetje maakt ( en dat zijn er veel in het eerste jaar 😉 ). Het huis een beetje toonbaar houden en vriendinnen en familie blijven zien.

Daardoor ben ik opnieuw gaan bepalen hoe ik verder wil met ‘Praatje van Kaatje’. Waar word ik het meest blij van en wat ligt heel dicht bij mezelf? Dat is het geven van schrijfadvies aan anderen. Ik wil dienstverlenende ondernemers meer plezier laten halen uit het schrijven. Zodat ze zonder al te veel moeite inspirerende teksten gaan schrijven voor hun blog of website. Met speciale trainingen zoals Zakelijk bloggen en Schrijven voor het web heb ik een veelzijdig aanbod samengesteld.

Ben jij een dienstverlenende ondernemer die worstelt met het schrijven van teksten voor je bedrijf? Dan kun je gemakkelijk ervaren hoe ik werk als content coach door je aan te melden voor een gratis brainstormsessie via Zoom! Spreek ik je binnenkort?

persoonlijk

Geluk met een grote G

 

Ze zeggen vaak dat geluk in de kleine dingen zit. Hoe kan het dan dat de liefde voor je kind zo groots voelt? Zesentwintig september tweeduizendtwintig zijn wij de apetrotse ouders geworden van onze zoon Idris. Na een bevalling van negenentwintig uur (valt best mee toch…) wisten we ein-de-lijk wie er negen maanden lang in mijn buik woonde.

Romper stress
Het is liefde op het eerste gezicht . Zelfs als hij midden in de nacht hard huilt om zijn flesje. Als hij met al z’n kracht vecht als ik een mooie maar oh zo onhandige romper aan wil doen. Als hij krampjes heeft en daardoor niet wil en kan slapen. Het maakt me niets uit, hij hoort bij ons alsof het altijd al zo geweest is.

Kraamvisites
Door de coronapandemie staan de kraamvisites op een laag pitje. De vele berichten, kaarten en cadeautjes via de post maken het minder erg. Het geeft ons bovendien extra tijd om te wandelen, te badderen en ieder sprongetje dat hij maakt heel bewust mee te maken. Wat een verhaal hoort hij later over zijn geboortejaar tweeduizendtwintig.

De naam
En dan heb je dus negen maanden de tijd om een naam te verzinnen. We wilden geen alledaagse naam en dat is gelukt! Bijna dagelijks hoor ik de vraag Hoe komen jullie aan de naam Idris?  Een paar jaar geleden bezochten we een film met acteur Idris Elba. Na de twintig weken echo hakten we de knoop door, onze zoon krijgt de voornaam van deze stoere acteur.

Bij het maken van het geboortekaartje zochten we de betekenis op:

Idris is een Keltische jongensnaam. Het betekent `vurig`.

Wat denk jij, hebben we de juiste keuze qua naam gemaakt? 😉