schrijven, stukje psychologie

De 6 struggles van het thuiswerken

Daar zit je dan aan de eettafel in je eentje achter de laptop. Door de coranocrisis werken veel mensen (gedwongen) thuis. Normaal zit je gezellig op kantoor met collega’s of op een flexwerkplek met andere ondernemers. Wat-een-enorme-verandering! De deuren gaan nu langzaam weer open van kantoren en Seats2meet locaties. Het advies blijft wel om zoveel mogelijk thuis te werken zolang het virus ronddwaalt. Ben je al stapelgek geworden van het thuiswerken of valt het mee? Ik ben benieuwd!

Hieronder de 6 struggles die je kunt ervaren bij het thuiswerken, inclusief tips om het draaglijker te maken.

1.Verleiding
De verleiding om alles te doen wat niet met werken te maken heeft. Ofwel afleiding zoeken in het huishouden, privé videobellen, scrollen op social media, post uit de brievenbus halen en ga zo maar door. Dé oplossing is om je hele huis leeg te halen, behalve je eettafel, het koffiezetapparaat en de laptop. Dat gaat je misschien wat ver hè, laten we beginnen met een planning. Deze planning maak je aan het begin van de dag en is geheel gericht op werk. Stel niet te hoge doelen, zet er alleen op wat voor vandaag haalbaar is. Heb je tijd over tussendoor en wil je even de benen streken, dan is en kleine huishoudelijke taak toegestaan. Nog beter is het om een wandeling te maken in de frisse lucht, je hoofd is daarna weer leeg om verder te werken. Het videobellen doe je tijdens de koffiepauze of na de werkdag. Je voldane gevoel zal aan het einde van de dag groot zijn!

 

 

2.Het huishouden
Dat huishouden is de moeite waard om als apart punt te bespreken. Want waarom wil je het huis schoon en opgeruimd hebben als er amper iemand op bezoek komt? Hoeveel mensen heb je gezien in je huis vanaf de uitbraak van het coronavirus? Denk daar maar eens even goed over na…

3.Waar blijven die opdrachten?
Veel ondernemers hebben minder opdrachten door de crisis en dat geeft onrust. De financiële steun van de overheid neemt wat stress weg, maar hoe vang je het gemis op van wat je het allerliefst doet? Zelf ben ik meer gaan schrijven, zonder er meteen geld aan te verdienen. Ik heb het idee uitgewerkt voor een boek over het buitenleven, schrijf in een dagboek en blog vaker. Ik denk na over de tijd na m’n zwangerschapsverlof en zet op papier waar ik dan wil staan. Het moet blijven stromen in je onderneming, dan komen er vanzelf nieuwe opdrachten op je pad!

4.Vervelende buren
De klussende, lawaaierige of -zonder tussenpauze- kletsende buren. De irritaties lopen af en toe hoog op, welke gek is er nu weer aan het boren? Waarom moet ik iedere zin horen van het telefoongesprek van de buurvrouw? Als daar boetes voor zouden bestaan…Ik heb geleerd om te gaan wandelen bij aanhoudende herrie. Is het daarna nog niet over dan werk ik met een muziekje op de achtergrond. Het heeft geen zin om je dag te laten verpesten door de herrie van een ander.

5.Samenscholen
De zomerse temperaturen kunnen verleidelijk zijn om naar het park of het water te gaan. Op 1,5 meter afstand kun je in de zon lekker kletsen met elkaar. Voor je het weet ben je uren verder en stapelt het werk zich op. Het is beter om in het weekend (vooruit, de vrijdagmiddag hoort daar ook bij) of in de avonden af te spreken. Dan is het extra verdiend na het harde werken in je eentje.

6.Blijven liggen
5…4…3…2…1…en je bed uit! Je hoeft niet te reizen naar je werk en dan ligt het snoozen voor de hand. Doe maar niet! Sta op tijd op en proef even de buitenlucht voordat je aan het werk gaat. De eerste koffie aan je bureau smaakt extra lekker en voor je het weet is je eerste taak klaar.

 

schrijven, stukje psychologie

Hoe blijven we lachen in deze tijd?

“Humor relativeert. Het brengt lucht. Het schept ruimte tussen de verschrikkingen die er om ons heen gebeuren en onszelf. Het creëert ruimte om weer even adem te halen. Het lollige van humor is: je relativeert de werkelijkheid ermee, maar ontkent die niet,” aldus lachonderzoeker en humorspecialist dr. Sibe Doosje. 

Ik ben het daar he-le-maal mee eens en deel graag een portie humor op deze grijze dinsdag.

Op pad met de speelgoedhond
Zo heb ik zelf hard gelachen om een artikel over de boetes die zijn uitgedeeld in Spanje vanwege de corona maatregelen. In Spanje mag je gedurende de strenge lockdown alleen even naar buiten om je hond uit te laten en hoognodige boodschappen te doen. Wat blijkt? Bepaalde personen lopen te lange rondes of laten de hond wel 20 keer per dag uit. Eén man presteerde het zelfs om een speelgoedhond uit te laten aan een riempje…Verder spelen de Spanjaarden beachball met elkaar vanuit het raam en zingen en klappen ze iedere avond voor het zorgpersoneel. 

Anderhalve meter
In verschillende video’s op social media laten horeca bedrijven zien hoe zij hun werk zouden doen in een anderhalve meter samenleving. Cappuccino’s en glazen bier smijten ze vanaf afstand op tafel. Ze gebruiken een lange slang vanaf de bar naar de tafel om de wijn in het glas te schenken. Op het strand komt er zelfs een heftruck aan te pas om de lunch te bezorgen.

Schrijven met humor
Deze coronacrisis raakt iedereen op een bepaalde manier en beperkt onze vrijheid. In plaats van in angst te leven en in je hoofd te kruipen, is het beter om het van je af te schrijven. Het kan in een dagboek op papier of in een blog, waar je naast de zorgen ook ruimte maakt voor humor. Hoe leuk is het om een verhaal te schrijven over de rare zelfgeknipte kapsels waar we noodgedwongen mee rondlopen? Stel je Rutte eens voor met een knot op zijn hoofd bij de komende persconferentie. Of denk terug aan de bloempotkapsels uit de jaren tachtig en negentig….

Kom dichter bij elkaar
Hoe heftig deze tijd ook is, humor houdt ons scherp en zorgt voor verbinding. Zo heb ik met vriendlief een video quarantaine bierproeverij georganiseerd voor zus en schoonbroer. Het is alsof je samen in de huiskamer zit en de voorpret geeft al pret voor tien! Ik ga nadenken over de volgende proeverij, want met m’n zwangere buikje was het bierproeven na de alcoholvrije ronde al voorbij.
Wie heeft er een origineel idee?

stukje psychologie, voeding & gezondheid

Wat het coronavirus ons leert

Buiten schijnt de zon en normaal zou je dag dan niet meer stuk kunnen. Behalve nu, het coronavirus treft iedereen en zet de prille lente in de schaduw. Ik kan niet geloven hoe snel het virus zo’n enorme invloed heeft gekregen wereldwijd. Ik voel mee met de kwetsbare groep en steek kaarsjes aan voor een snelle rem op deze pandemie. Hoe erg het ook is, het coronavirus schudt ons naast alle ellende ook wakker!

Het klimaat
In Venetië mogen er geen boten meer in de kanalen varen en zien ze de vissen zwemmen in helder water. De luchten boven Wuhan in China zijn veel schoner volgens satellietbeelden van de NASA. Het thuiswerken is ineens geen probleem meer voor veel bedrijven, waardoor we de files gedag zeggen. Waarom hebben we dat niet eerder ingezien? Moet het echt zo uit de hand lopen voordat er actie komt? Blijkbaar wel.

Sociale contacten
Als ondernemer werk ik al dagen thuis, terwijl ik normaal zo’n 3 dagen in de week bij Seats2meet Den Bosch zit met mijn laptop. Wat mis ik de praatjes en gezelligheid daar! In plaats daarvan FaceTime ik met mijn nichtjes en als vriendlief thuiskomt klets ik de oren van z’n kop. Met de familie bidden we dat ons kampeeravontuur met Hemelvaart door kan gaan. Het is niet anders, want de gezondheid van de oudere en minder gezonde mensen staat voorop. Het leert me om extra dankbaar te zijn voor alle lieve mensen om me heen.

Liefde wint altijd van angst
Ben je bang om ziek te worden? Of pieker je je suf over werk dat afneemt? Het is normaal, iedereen loopt met vragen en angsten rond. Het dwingt je om de controle los te laten en te vertrouwen op betere tijden. Ik haal de positiviteit uit wandelen in de natuur, te kijken naar wat ik wel kan doen qua werk en voor het slapen gaan schrijf ik het even van me af.

Hoe kijken we hier later op terug? Eén ding hoop ik wel: dat we ook na deze crisis goed voor het klimaat en voor elkaar blijven zorgen.
Pas goed op jezelf en je gezondheid!♥

 

schrijven, voeding & gezondheid

De ochtendroutine

Met een jaloerse blik kijk ik naar foto’s van ondernemers met een ochtendroutine: voordat de zon opkomt hebben ze al tien zonnegroeten gedaan. Daarna meteen aan de warme granolapap met vers fruit. Hoe doen jullie dat?!

Stijve hark
Als de wekker gaat wil ik maar één ding: blijven liggen! Het snoozen heb ik godzijdank afgeleerd. Het duurt alleen een tijdje voordat mijn lijf en hoofd wakker zijn. Eén keer heb ik me aan een bootcamp gewaagd om 7.00 uur met aansluitend een netwerkontbijt. Ik viel bijna flauw op het veld…Het schijnt je hele dag te maken, een ochtendroutine met de nodige beweging. Of eerst mediteren en lezen, om daarna met een leeg hoofd aan de slag te gaan.

Kan het ook zonder?
Is het dan zonder deze routine niet mogelijk om goed te functioneren? Ik weet het verschil niet en ben een blijer mens als ik in de avond sport. Mediteren kan prima na het werk en hoe lekker is het om met een boek op de bank te kruipen? Ik stop met het jaloerse gedrag en accepteer dat ik daarin anders ben. Wel ga ik een kleine activiteit toevoegen aan het begin van de dag: 

De ochtendpagina’s
Elke ochtend schrijf je drie pagina’s vol met wat er in je opkomt. Dat kun je niet fout doen, die dagelijkse ochtendkronkels zijn niet als werk bedoeld en hoeven niet mooi te klinken. Vaak zijn ze onsamenhangend of zitten ze vol herhalingen. Als je al dat gedoe niet zou opschrijven, zou het maar door je onbewuste gedachten zwerven. Deze methode is bedacht door de Amerikaanse schrijfster Julia Cameron, om blokkades op te heffen die creativiteit en positieve gevoelens in de weg zitten.

Dat moet lukken, met een slaaphoofd even pennen na een warme douche en ontbijt met crackers. In het verleden heb ik het zeker een half jaar volgehouden. Ik ben nieuwsgierig naar jouw (ontbrekende) ochtendroutine, laat je het hieronder weten?

schrijven

Beter leren schrijven vanuit je luie stoel

Je hebt het gevoel dat de teksten op je website niet lekker lopen. De boodschap is niet helder en er zit geen structuur in. Of je zit enthousiast klaar voor het schrijven van een blog, maar zodra je de laptop openklapt raak je in paniek. Geen inspiratie. Nul.

Herkenbaar?

 

 

 

 

 

 

 

 

Kom eerst tot rust
Het is niet raar om tijdens of aan het begin van het schrijven van een tekst vast te lopen.
Je hoofd zit vol met dingen die nog moeten. Als je lekker wil schrijven, dan is het belangrijk om je goed te voelen! Een wandeling in de natuur zonder prikkels kan wonderen doen. Een thee op de bank met een boek erbij en jaaaaa, daar is ineens de inspiratie.

Grrr het lukt nog steeds niet
Heb je spierpijn van het tikken en staat er nog geen goede tekst op je scherm? Ik help je graag op weg met schrijfadvies! De ene keer zijn een paar tips voldoende om jou te sturen, de andere keer kan het wat extra tijd kosten. Als ik bijvoorbeeld één blog van A tot Z onder handen neem, dan lukt het je zeker om het een volgende keer zelf te doen. Ik let op de juiste spelling, grammatica, structuur en op de inhoud natuurlijk.

Vanuit je luie stoel
Naast de workshops zakelijk bloggen op locatie, start ik nu met schrijfadvies via Skype. Vanuit je luie stoel ontmoeten we elkaar en gaan we aan de slag. Vooraf stuur ik een vragenlijst, om te achterhalen waar je mee worstelt en hoe ik je kan helpen. We hoeven allebei de deur niet uit en drinken tussendoor onze eigen vertrouwde koffie.

Zit je er klaar voor?
Wil je samen aan de slag via Skype of heb je eerst een vraag hierover? Stuur me dan een mailtje via info@praatjevankaatje.nl. Vanuit mijn luie stoel kan ik niet wachten om het schrijven voor jou leuker en makkelijker te maken!