De honger naar sporten

12 september 2018 - Een reactie plaatsen


Deze zomer heb ik iedere woensdagavond een brok in mijn keel gehad. In de sporthal van de basketbalvereniging werd de vloer aangepakt en bleven de deuren gesloten. Nu denk je misschien Welke gek gaat er met die aanhoudende tropische temperaturen binnen sporten? Die gek is ondergetekende en zover ik kan beoordelen de rest van het Recreanten team van Agathos ook.

Wij deinzen niet terug voor zweten in het kwadraat en een rode kop tot na het douchen. Want een woensdag niet op het veld gestaan, is een woensdag niet geleefd!

Ik miste vooral het uitrazen en afreageren op het veld en het streven naar de winst met het team. Ik ben een blijer mens als ik wekelijks sport en dat hangt ook zeker samen met de gezelligheid binnen de club. Het is alleen jammer dat het steeds zo’n gedoe is om de teams in te delen. Donker tegen licht, maar waar valt rood dan onder? En waarom neemt niet iedereen standaard een donker en een licht shirt mee? Ik hoop dat we daar in de toekomst een oplossing voor vinden.

Het gevoel na het douchen is met NIETS te vergelijken, de gelukshormonen gieren dan door mijn lijf. In de kantine duurt dat voort en kletsen we over onzinnige en soms ook zinnige zaken. De lachspieren krijgen een goede training, met veel drank (zoals koude thee) en borrelnootjes erbij. Het was een zware zomer van 2018 zonder dit alles, ik wist niet dat de honger naar sporten zo groot kon zijn.

Het digitaal dieet

5 september 2018 - Een reactie plaatsen

In de vorige blog schreef ik over mijn haat-liefdeverhouding met social media en dat zette me aan het denken. Hoe zit het eigenlijk met de totale tijd die ik doorbreng met de mobiele telefoon?  Ik besloot de app Moment te gaan gebruiken en na 2 weken kan ik je vertellen: het is een regelrechte aanrader!

Waar ik voorheen de telefoon zonder remmingen greep om de mail of social media te checken, maak ik nu eerst af waar ik mee bezig ben. Als ik de afwas doe, doe ik de afwas.  Als ik een serie kijk op Netflix, maak ik daarna ruimte om een app te beantwoorden. Per dag houdt Moment tot de minuut bij hoe lang je online bent en als ik meer dan 2,5 uur op het schermpje zie rem ik mezelf af. Bij mij is het zo dat ik de telefoon ook voor het werk nodig heb, een Instagram bericht voor een klant kan ik bijvoorbeeld niet via de laptop plaatsen. Maar het maakt je hoe dan ook bewuster hoe snel je een taak of bijzonder moment laat onderbreken door de piepjes van je telefoon.

De coach in deze app heeft ook een training beschikbaar en zet je op een streng digitaal dieet. Met deze tips uit de training zul je weer een boek uitlezen, een intiem gesprek voeren en rustig in slaap vallen:

  • Houd je telefoon uit het zicht tijdens het wandelen, het auto rijden of het reizen met het openbaar vervoer. Stop je telefoon in de tas en laat de muziek uit. Ga een gesprek aan met een vreemde of geniet van de rust in je hoofd.
  • Verwijder de app die je het meest gebruikt van je telefoon! Het zal meer moeite kosten om de laptop of pc op te starten hiervoor, waardoor je de grootste boosdoener de baas bent.
  • Pak een dag per week en verbied jezelf om foto’s te maken. Als je een foto maakt in plaats van het moment te ervaren mis je waar het om draait. Het moment grijpen in plaats van het perfecte plaatje.
  • plan een moment per dag in, liefst in de avond en ga offline. Een uur voor het slapen gaan is lekker, maar wat dacht je van 3 hele uren?

De haat-liefdeverhouding met social media

16 augustus 2018 - Een reactie plaatsen

Zoals je weet (zo niet, ga je dan even schamen in een hoekje) geef ik eerste hulp bij social media. Het enige wat nog ontbreekt is het rode koffertje met het kruis erop om mee te nemen naar afspraken. Ik vind het zo leuk om klanten te ondersteunen op Facebook en Instagram. De ene keer schrijf ik het bericht geheel zelf en de andere keer krijg ik eerst een opzet van een tekst. Dan redigeer ik deze tekst en daarna plaats ik het online met een passende foto erbij.

De liefde voor Instagram is ook privé gegroeid de laatste tijd. Ik weet dat het niet realistisch is, al die vrolijke foto’s en teksten. Ik word er alleen zo blij van! Bepaalde #hashtags maken me aan het lachen of ze geven inspiratie voor eigen berichten.

Ik merk dat ik geen jaloezie voel als ik een adembenemende foto zie op Bali. Ik zit intussen in het zonnetje in de tuin met de laptop. Ik ben blij met het leven dat ik nu heb en werk liever een zomer door dan dat ik stilsta met Praatje van Kaatje.

Ondanks deze positieve woorden over social media wil ik soms even in de schaduw staan. Ik haat het om alles en iedereen dagelijks te volgen. Om bij iedere melding uit de concentratie te zijn en weer opnieuw te moeten focussen. In de ochtend eerst naar de telefoon te grijpen, in plaats van rustig te ontbijten met een krant en koffie. Terwijl ik dit typ denk ik meteen: DAT DOE IK ALLEMAAL ZELF. Ik bepaal wanneer en hoeveel tijd ik doorbreng op social media.

Hoe gaat dat bij jou, kun je gemakkelijk deze tijd online in bedwang houden of heb je een digitaal dieet nodig?

6 manieren om te werken met een hittegolf

25 juli 2018 - Een reactie plaatsen

Als eigen baas bepaal je zelf wanneer het tijd is om op vakantie te gaan. Ik herinner me geworstel op kantoor als we onze vakanties moesten indelen. Dat is niet nodig deze zomer, ik werk met plezier door en tel af voor een weekend aan zee. Alleen die hittegolf hè…staat er nu echt 37 graden op de planning voor morgen? Ik zie het als een nieuwe uitdaging: werken in de tropen. Hieronder 6 manieren om het hoofd en het lijf koel te houden:

  1. Verplaatst het bureau naar de benedenverdieping en laat de ventilator op volle kracht draaien. Ik zat te zweten in de slaapkamer en merk dat het leven in de woonkamer veel koeler is! Plus het koffiezetapparaat is dichterbij en ik heb een fijn uitzicht over de tuin.
  2. Is het bureau te zwaar om te tillen? Vul dan wat flessen met water (niet tot het randje) en stop ze in de diepvries. Als ze bevroren zijn zet je de flessen voor de ventilator, waardoor er koudere lucht vrijkomt.
  3. Een voetenbadje onder het bureau en een ijskoud glas bier..eh cola in de hand zijn de manieren om in een rap tempo af te koelen.
  4. Hoe gek het ook klinkt, warme dranken zijn een aanrader tijdens een hittegolf. Ik heb het getest met een warme kop thee en het zweten bleef uit. Zo ook met een warme douche en sluit deze af door de kraan even op koud zetten. Koelbloedig!
  5. Genoeg ijsjes eten, watermeloenen inslaan en water, water en nog eens water drinken.
  6. Plan een warme koffie in met ondergetekende, als je tegen een schrijfblokkade oploopt. Ben je aan het worstelen met het schrijven van teksten voor de website? Of wil je graag een blog starten en heb je geen idee hoe of wat? In een verkoelende omgeving neem ik de tijd voor het beste schrijfadvies voor jou.koffie met Kaatje schrijfadvies op maat

Je kunt aan wat je krijgt

28 juni 2018 - Een reactie plaatsen

taart bij Coffeelab

Als startende ondernemer komen er dingen op je af waarvan je denkt: waarom overkomt mij dit?  Je zult moeten boksen en doorbijten en dat blijft niet bij één keer.

Ik ben nu een half jaar eigenaar van Praatje van Kaatje, jawel de eerste mijlpaal! Weet je, ik heb de fijnste baas ooit en wat is er beter dan iedere dag te mogen schrijven?

Alleen had ik van te voren niet verwacht dat er een klant tussen zou zitten die niet wil betalen. Dat er vijf herinneringen en ellenlang gezeur voor nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen. Want waarom heb ik deze tekst niet gratis geschreven? Tot honderd tellen en door naar de volgende ronde.
De tijd tussen het aanleveren van een tekst en de reactie hierop duurt soms net iets te lang. En dan zijn er de verzoeken via de mail om opdrachten voor weinig geld te doen. Dat kan even tussendoor hoor, het is slechts een tekst van 300 woorden. Stop, ho dat ga ik niet doen.

Nu ik deze worstelingen heb doorstaan is het tweede half jaar als ondernemer aangebroken. Op de flexwerkplek is het waardevol voor mij om zowel goede als mindere ervaringen te horen van andere ondernemers. Of om in mijn vrije tijd artikelen te lezen die een ander kijk geven op een hobbel onderweg.  Zoals deze van Roos Schlicker uit het Parool (ook een aanrader om te lezen als je persoonlijk ergens mee worstelt):
Je krijgt niet wat je aankunt, je kunt aan wat je krijgt