stukje psychologie

Introvert of extravert?

Ik heb deze vraag nooit duidelijk kunnen beantwoorden, jij wel? Het zijn zo twee uitersten. Alsof je een keuze moet maken want dan leer je mij echt kennen. Vind ik lastig. Ik heb altijd al moeite gehad met het in hokjes plaatsen. En ik heb ontdekt dat ik geen van beiden ben. Ik hang er precies tussenin.

Ik ben het type ambivert, het lijkt wel een reptiel en het kost even wat tijd om aan dit woord te wennen. Komt wel. Dit artikel maakte het voor mij heel helder. Want inderdaad, ik kan goed alleen zijn en genieten in stilte door een boek te lezen. Maar ik ben ook zo graag onder de mensen. Geen moeite met een druk festival of een etentje in een vol restaurant, maar ik moet daarna wel bijtanken. Rustig ben ik af en toe zeker, maar als ik mij op mijn gemak voel klets ik in het rond. Toch had ik daar vroeger meer moeite mee; ik kroop soms liever weg dan dat ik echt mezelf liet zien.

Kwetsbaar op durven stellen en doen zonder te veel nadenken. Soms strubbel ik nog wat tegen, maar ik voel dat ik als denker verslap en als doener groei.  Ik zal nooit echt extravert worden, maar dat is ook nergens voor nodig want de ambivert is los!

Ambivert

 

 

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Falco Renierkens 10 september 2015 at 12:19

  Dan vallen we onder dezelfde categorie. Vooral dat je soms moet bijtanken herken ik heel erg. Dan is het echt zo’n dag (soms meerdere) dat ik geen energie heb of zin om iets te doen. Gewoon lekker rusten, met een kop thee en muziek of een serie ­čÖé

  • Reply Kareen 10 september 2015 at 12:32

   Precies, dan waren er blijkbaar te veel prikkels op een dag. Dat ga ik van het weekend eens lekker doen, bedankt voor de tip ­čÖé

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.