voeding & gezondheid

Van bloed naar plasma

Zes jaar lang ging ik met M. om de drie maanden naar de Sanquin bloedbank in Breda. We maakten er iedere keer een avondvullend programma van. Spinazie of boerenkool eten van te voren want wij streden om wie het hoogste ijzergehalte had. Voordat je bloed gaat geven wordt namelijk (naast de hartslag en bloeddruk) de Hb-waarde van je bloed gemeten. Deze mag bij vrouwen niet onder de 7.8 liggen, dan kun je de halve liter bloed die je gaat geven niet missen. Na afloop van de bloedafname kregen we standaard een roze koek en bleven we nog even thee drinken daar.

Helaas moesten we op een gegeven moment stoppen met deze bloederige uitjes. Onze drukke levens lieten het niet meer toe en na de laatste afnames had ik wat langer last van moeheid en een duizelig gevoel bij het opstaan. Dat is niet de bedoeling bij een bloedafname. Het was tijd om weer fit te worden door die agenda wat leger te maken.

Maar ik heb mijn comeback gemaakt bij de bloedbank. Ik voel me lekker fit en weet dat het geven van plasma over het algemeen iets minder voelbaar is achteraf dan het geven van bloed. Een 8.3 als Hb-waarde, wat een topscore! Plasma geven duurt ongeveer drie kwartier (bij bloed is dat rond de tien minuten) waardoor ik wat-een-geluk twee roze koeken mag eten. Het voelt goed om terug te zijn; om de de dankbare gezichten van de vrijwilligers weer te zien en boven alles om met slechts drie kwartier van mijn tijd anderen te helpen. Sluit jij ook een keer aan?

IMG_1330

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.