reizen & uitstapjes

Lissabon in 5 woorden

  1. Overweldigend: deze stad zorgt ervoor dat je ogen geen moment rust krijgen. De toeristen en inwoners krioelen door elkaar in de stad en in de metro. De terrassen en restaurants zijn niet te tellen, zowel beneden als bovenop de heuvels. Ondanks de drukte merken we dat de Portugezen minder gehaast zijn dan wij. Ze nemen de tijd om bij te kletsen op straat en weten dat hard werken niet gelijk staat aan stressen.
  2. Eigenaardig: echt ie-de-reen hangt zijn was buiten op straat!was buiten op straat Lissabon
    Als ik een fles wijn koop in de winkel, vraagt de verkoper of deze gelijk open moet worden gemaakt. Zo tegen het einde van de middag nemen de Portugezen een shotje met kersenjenever en wij doen er vrolijk aan mee. Aan de ene kant zien we de indrukwekkende gebouwen en straten, aan de andere kant de graffiti, het vuilnis wat op veel plekken rondslingert en de schaamteloze drugsverkoop.
  3. Goedkoop: koffie en bier hoef je hier niet met mate te drinken. Voor drie euro in totaal genieten we ieder van een espresso met een pastéis de nata (een typisch Portugees gebakje). Voor een diner hoef je ook geen dikke portemonnee te hebben, verse vis met pasta en twee drankjes erbij is haalbaar voor nog geen twintig euro per persoon.

    lunch in Lissabon met pasta en verse vis

  4. Vermoeiend: net als Rome is Lissabon gebouwd op zeven heuvels. Wil je een ruim uitzicht over de stad ervaren dan moet je er wat voor over hebben. Stevige schoenen zijn een vereiste en zorg ervoor dat je in goede conditie bent voordat de stedentrip begint. Ik vond iedere klim de moeite waard, omdat op de heuvels het leven net wat anders is dan beneden. In deze straatjes leeft er in de avonduren een erg intieme sfeer.
  5. Temperamentvol: dit is vooral te merken tijdens het Nieuwjaarsfeest op het grote plein aan de rivier de Taag. Na een magische vuurwerkshow willen we net als de rest van de toeschouwers de weg naar huis vinden. We raken bijna verdrukt in de massa en komen met moeite de metro met luidruchtige mensen in en uit. Hierna kiezen wij voor wat minder temperament en bezoeken we met de trein de badplaats Cascais en het sprookjesachtige Sintra. Wat een bijzondere indrukken krijgen we daar onder het genot van het geluid van de golven en de geur van eucalyptus:  Cascais
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.