voeding & gezondheid

Flierefluiten

 

Als kind stond ik er niet bij stil dat het buitenleven zo gezond is. Alsof ik ook maar één seconde moest nadenken over de vraag of ik buiten wilde spelen met onze buurjongens. Buitenspelen was vanzelfsprekend en voor je het wist werd je naar binnen geroepen voor het avondeten. Om na het avondeten de crossfiets nog even te pakken voor een wedstrijdje wie het eerst aan de andere kant van het dorp was. 

Boontjes plukken
Dan de logeerpartijtjes bij opa en oma op de boerderij net buiten ons dorp Schijndel. Dat gevoel na een lange dag buiten zijn tussen de koeien en poezen…heerlijk! Boontjes plukken in het veld en stiekem snoepen van de aardbeien planten. Opa helpen met plantjes verspenen in de kas met de radio hard aan. Met rode wangen aan het einde van de dag uitgeput op de bank nog even kletsen voor het slapen gaan. Als een blok in slaap vallen in het grote krakende bed met de geur van de dikke gebreide sprei van oma. 

Netflix is je beste vriend
Waar zijn we dat kwijtgeraakt? We zitten uren binnen de zoveelste Netfix serie te kijken of via de telefoon te ‘kletsen’. De social media kanalen en het nieuws blijven we tot laat checken, om vervolgens overprikkeld en met vierkante ogen naar bed te gaan. Ik zie te weinig kinderen spelen op straat. Hoe leven zij zich uit als het leven zich vooral binnen afspeelt? Zorgwekkend, als je denkt aan de gevolgen zoals bijziendheid, een verkeerde houding en een te vol hoofd. Dit alles door een lange schermtijd en een gebrek aan buitenlucht.

Nu naar buiten
Buiten zijn samen, zonder je te hoeven vervelen. Flierefuiten op straat, in het bos of gewoon in je eigen tuin urenlang tafelen. Het is tijd om dat weer volle bak terug te brengen in ons leven, dan leef je echt in het hier en nu. 
Doe je mee? 

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Miek 3 september 2020 at 10:23

  Ik doe mee hoor Karin! Helemaal mee eens. Vind het voor de komende half jaar wel meer een uitdaging.

  • Reply Kaatje 3 september 2020 at 12:13

   Goed zo Miek! Met een paraplu in de hand en warme kleding aan gaat dat jou vast lukken hoor. Daarna lekker opwarmen binnen met een kop warme thee.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.