overig

De clichés van het single bestaan

Geïnspireerd door het nieuwe programma van de VARA ‘Evenblij met singles’ spendeer ik graag wat regeltjes aan de single van nu.
Want de clichés waren niet van de lucht tijdens de bijna anderhalf uur durende uitzending met presentator Frank Evenblij. Een single vrouw zou bij wijze van spreken nog geen hamer vast kunnen houden of een kast van IKEA in elkaar kunnen zetten. Ik ken genoeg vrouwen die in no time een kastje netjes in elkaar zetten, terwijl een vriend zonder klustalent toekijkt.

Vervolgens een scène van een single avond die georganiseerd was door een datingsite. Alleen veertig plussers in beeld die op zoek bleken te zijn naar een partner voor een one night stand.  Terwijl in de rest van het programma interessante interviews volgden met zeker ook verrassende weetjes over de gemiddelde single, was er geen dertiger te bekennen deze avond en bleven de korte gesprekken nogal aan de oppervlakte. Gescheiden mensen; vrouwen die voor een avondje geheel opgedoft zijn en mannen die er bleek en ongelukkig uitzien. Geen haar op mijn hoofd die daar ooit een stap binnen zou zetten. En er worden genoeg bijzondere initiatieven georganiseerd voor de singles van nu om verslag van te doen, zoals Speeddaten, daten in het donker en gezellige avonden met DJ’s die jaren zeventig en tachtig muziek draaien.

Verder werd benadrukt dat de vrijgezel van nu (sorry VARA maar dat single woord ben ik nu even beu) toch het liefst weer zo snel mogelijk een relatie zou willen. Ja logisch, maar waar komt dan de term ‘happy single’ vandaan? Deze benaming zou vooral voortgekomen zijn uit de verhaallijnen in series zoals  ‘Sex and the City’ en ‘Julia’s Tango’.  Maar die vrouwen hadden meestal wel een scharrel of al snel weer een relatie na een break up.
Ik kan me herinneren dat ene Samantha aan het einde van de serie in New York tot de conclusie kwam dat ze veel gelukkiger alleen door het leven ging, terwijl ze met haar vriendinnen haar vijftigste verjaardag vierde?

Natuurlijk zijn we als single op een bepaalde manier op zoek naar die leuke partner die onze volle en gezellige agenda nog meer gaat opleuken. Die samen met jou door de IKEA gaat ronddwalen en uiteindelijk na een paar kleine meningsverschillen die grote boekenkast in elkaar zet. Om vervolgens samen uitgeput op de bank te gaan hangen met een pizza Hawaii met extra kaas.
Gelukkig heeft beide situaties zijn voor –en nadelen en vind ik een happy single nog steeds een leuke benaming. Je leeft je eigen leven vol spontane belevenissen en kan doen en laten wat je wilt. Om straks vol energie in een nieuwe relatie te stappen die je nog blijer maakt.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.