boeken

De ijsmakers

De lente is in het land, de eerste warme zonnestralen schijnen op je gezicht.  Ik ben dol op dit seizoen. En ik weet een manier om het lentegevoel alleen nog maar groter te maken… door een boek te lezen over ijs!

De ijsmakers is geschreven door Ernest van der Kwast. Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. De familie van Guiseppe Talamini vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in de winter keren ze terug naar de bergen. Maar dan besluit zijn zoon Giovanni met deze traditie te breken omdat hij in de ban raakt van de poëzie. Het verhaal staat geen moment stil, waardoor ik iedere avond moeite heb om het niet in één keer uit te lezen.

Jaren geleden las ik een ander boek van deze schrijver, het hilarische Mama Tandoori over een onalledaags Indiaas gezin. Ik betrapte mijzelf erop dat ik regelmatig hardop moest lachen tijdens het lezen, voor mij is een boek dan echt een meesterwerk.

De IJsmakers is zeker ook met de juiste humor geschreven, maar diepgang gaat deze schrijver tevens niet uit de weg. Een ongewenste kinderloosheid, een dementerende vader en een onverwacht vaderschap voor de hoofdpersoon. Dat zijn geen luchtige zaken natuurlijk, maar toch blijf ik dit boek met een glimlach lezen. Nooit geweten hoe ijs echt gemaakt wordt en dat het hoorntje uitgevonden is doordat iemand ineens besloot een wafel op te rollen.

Ga het lezen en neem er een lekker ijsje bij.
Proef de zoete lente.

lentegevoel

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Chris Ellen 18 maart 2015 at 17:55

  Ik zeg volgend jaar met kantoor naar Italië!

  • Reply Kareen 18 maart 2015 at 22:06

   Goed plan, morgen meteen met de baas bespreken!

 • Reply Kees en Lenie 18 maart 2015 at 19:27

  Weer een mooie blog Grappig van dat hoorntje.

  • Reply Kareen 18 maart 2015 at 22:06

   Dank je, ja grappig hè! X

 • Reply Noraly 18 maart 2015 at 21:08

  Wat klinkt dat heerlijk! Ik heb ook echt een zwak voor Italie, en écht ijs is iets wat dan ook zeker op mijn lijstje staat. Mama Tandoori sprak me niet zo aan qua titel, maar deze dankzij jou wel. Thanks voor de tip.

  • Reply Kareen 18 maart 2015 at 22:05

   Graag gedaan Noraly. Het is inderdaad heerlijk om te lezen. Ik heb ook een liefde voor Italië: prachtig land en met al die lekkernijen…Ja zeker gaan lezen, veel plezier!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.