overig

Lief en leed in de taxi

In 1995 dook dorpsheld Theo de King uit Schijndel in de taxi bij Maarten Spanjer. Heel ons dorp zat voor de buis gekluisterd en wij konden niet stoppen met lachen. Ik weet nog goed dat hij vlak daarna tijdens een Examenstunt op de middelbare school een optreden gaf. Tranen over mijn wangen, wat was die man gek zeg. Zielig aan de andere kant, want hij had geen gemakkelijke jeugd gehad en ergens was hij zichzelf kwijtgeraakt.

Sinds die aflevering van Taxi is mijn nieuwsgierigheid naar het leven van een taxichauffeur alleen maar gegroeid. Dan maak je toch iedere dag wat bijzonders mee? Een bekende van mij heeft dit beroep en geeft toe dat deze baan nog geen minuut saai is. Iedere passagier die bij hem instapt vertelt zijn verhaal. Hieronder zijn notities van zomaar een avond in Zwolle en omgeving:

  • Een man van eind 50 en in het bezit van een rollator haal ik op, hij is bij zijn moeder op bezoek geweest. Hij is zeer bereisd en hij vertelt dat hij diverse rollen heeft vertolkt in de opera en operettewereld totdat hij erg veel last kreeg van zijn gezondheid. Ik noem een ontsteking in de hersenen en zelfs een hersenbloeding. Volgens deskundigen zou hij zijn grootste passie zwemmen nooit meer kunnen uitoefenen. Maar deze man laat zich niet klein krijgen, altijd positief waardoor hij de kracht heeft kunnen vinden om weer zelfstandig te wonen en zelfs weer te kunnen zwemmen!
  • Ik heb een forse vrouw in de auto met een verstandelijke beperking. Ze heeft haar vriend aan de lijn die Sinterklaas Kapoentje voor haar zingt.  “Die achterlijke idioot is niet goed wijs met zijn liedje”, dit zijn haar openingswoorden. Sinterklaas is dus niet haar grootste vriend, maar toch gaat ze cadeautjes kopen.
  • Pff wat heftig, een schietpartij midden in de nacht op een plaats die ik net 10 minuten daarvoor heb verlaten. Maar de show must go on en de mensen moeten naar huis worden gebracht. Natuurlijk is de schietpartij onderwerp van gesprek als er 3 jongemannen instappen. Op de achterbank wil een van hen een joint opsteken, maar daar steek ik een stokje voor. De jongeman voorin zegt te hopen voor de politie dat er niet met een revolver is geschoten. Ik wil graag weten waarom? “Nou bij een revolver vliegen de hulzen niet weg maar blijven in het wapen en dus is er geen bewijsmateriaal. ” Wat houdt ons bezig, denk ik bij mezelf.

Dit was nog maar een greep uit de verhalen die hij mij verteld heeft. Ik blijf nieuwsgierig, steeds als ik hem zie. Taxichauffeur word je niet zomaar, ik vind hem nogal een geslaagde therapeut.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.