proeven

Wakker worden bij Starbucks

Met vier mannen koffie drinken op zaterdagochtend, ik kan een slechter begin van de dag verzinnen. Met koek, cake en een sterk verhaal. Ik bezocht een koffieseminar van Starbucks op het station in Breda en kreeg een heel persoonlijk beeld van deze wereldwijde koffieketen.

De seminar begint met een inleiding over het ontstaan van koffie. Ik weet dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt, maar ik had geen idee hoeveel er gebeurd voordat deze in mijn beker terechtkomt. Angie de Ruijter (barista en Coffee Master) praat honderduit hierover en laat ons intussen proeven van Colombia tot aan Sumatra.

IMG_0950

Koffie drinken is al jaren vanzelfsprekend voor mij, maar koffie PROEVEN dat is een kunst op zich weet ik nu. Eerst het kopje wat rond laten draaien om te zien hoe de koffie eruit ziet. Dan komt het belangrijkste onderdeel: ruiken! Wat als je dat overslaat zul je nooit de smaak intens beleven. Daarna mogen we ongegeneerd slurpen om een eerste indruk te krijgen van de koffie. Als laatste gaan we het drinken, maar niet zonder een stuk koek of cake.

Waarom heb ik dit nooit zelf bedacht? Dat koffie met een citroensmaak een ideale combinatie is met citroencake? De cake in je mond stoppen en tegelijkertijd een slok nemen geeft het zo’n andere smaak. Een betere en diepere om precies te zijn.

Versie 2

In totaal krijgen we drie tastings waarbij de koffie gezet wordt met behulp van een Frens Press en via Pour Over: een zetmethode die de zogenaamde slow coffee geeft. Tussendoor vertelt Angie over de duurzaamheid die bij Starbucks voorop staat: als je de koffie hier op wilt drinken krijg je milieubewust geen plastic beker maar een grote mok. De prijsafspraken en werkomstandigheden van de boeren worden nauwlettend in de gaten gehouden, want iedere boer is een volwaardige partner binnen het Starbucks concern. Gelijkheid en niets minder dan dat.

Bij de laatste koffie, een dark roast ben ik in één klap klaarwakker en weet ik zeker dat mijn zaterdag energiek zal zijn. We nemen afscheid en Angie belooft ons te mailen als er weer een nieuwe koffieseminar op het programma staat. Ik kijk uit naar het proeven in de lente, want ik heb ontdekt dat de milde koffie met citroensmaak mijn voorkeur heeft. Met een zakje Caffe Verona verlaat ik het station. Oh die geur die uit mijn tas komt doet me alweer verlangen naar een volgend kopje; het zal niet lang meer duren voordat ik zelf een French Press ga aanschaffen.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Monique Smit 1 februari 2016 at 15:15

  Wat een geurig verslag! Ik krijg ook zin in koffie!

  • Reply Karin 1 februari 2016 at 16:47

   Dank je Monique! Zeker een keer naar Starbucks gaan dan, want ze hebben meer soorten en smaken dan je denkt vooral qua ‘normale’ koffie. Ik dacht altijd dat alleen de cappuccino lekker was daar…

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.