overig

Waarom genieten een kunst is

Het ene moment sta ik als Indiaan in een drukke stad te proosten op het leven, het volgende moment hoor ik dat mijn oom er plotseling niet meer is. Ik snap er niets van. Ik wil het zelfs nog niet snappen.

Kroegentocht
Deze week gingen mijn gedachten regelmatig terug naar een zondag van jaren geleden. Mijn peettante en oom kwamen naar mijn huis in Breda en we besloten een zelf geïmproviseerde kroegentocht te houden. We begonnen bij de Irish Pub en voor ik het wist had ik een halve liter donker bier in mijn hand. Daarna belandden we in een foute kroeg met Hollandse muziek en zongen we hard mee met de nummers door de microfoon. Uitgelaten verlieten we met zijn drietjes de stad weer, wat een onverwachts plezier was het op deze zondagmiddag.

Uitzonderlijke uitspraken
Genieten lijkt soms wel een kunst in tijden van stress en van alles en nog wat moeten, maar dat kon mijn oom als de beste. Duiken, golfen, skiën, buurten bij opa en oma op de boerderij en met zijn kinderen en kleinkinderen op pad. Zijn vrolijke en hartelijke vertelstem, de grappen en de uitzonderlijke uitspraken, ik zal ze nooit vergeten. ‘ Waar je van droomt kun je niet van wakker liggen,’ die tekst hang ik nog eens op een tegeltje boven mijn bed.

Een grote man
Zijn zakelijke inzicht zorgde er bij mij voor dat ik vanzelf ging nadenken over een toekomstige baan als schrijfster. Ik beloof je ome Frans, die baan gaat er ooit komen. Ik had nog zoveel van hem willen en kunnen leren. Een grote man voor zijn familie én het familiebedrijf Den Ouden, dit gemis is nu al zo voelbaar in ons dorp.

Ik ben verdrietig en velen met mij, maar neem het van hem over: ik zal nooit stoppen met genieten.

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Corrie. 14 februari 2016 at 11:46

  Hallo Kaatje,
  Gecondoleerd met het verlies van je oom.
  Ja die wijze les van hem moet je goed onthouden en naleven “Genieten”
  We denken in deze dagen ook aan hem,en z,n familie.
  Heel veel sterkte de komende tijd !
  xxx groetjes uit Boskant.

  • Reply Karin 14 februari 2016 at 11:57

   Hallo tante Corrie, bedankt lief! Ja een wijze les voor iedereen, tot snel xxx Kaatje

 • Reply Jane 14 februari 2016 at 15:28

  Wat een naar nieuws Karin, gecondoleerd.

  Ons Indianenavontuur was zo onverwachts en gezellig, bedankt voor de leuke dag/avond.

  Sterkte 😘

  • Reply Karin 14 februari 2016 at 16:38

   Dank je Jane. Dat vond ik ook en gaan we zeker vaker (onverwachts) doen! Xxx

 • Reply Susan 14 februari 2016 at 18:37

  Lieve Karin,

  Wat ontzettend mooi geschreven en wat fijn dat je zo’n mooie herinneringen hebt kunnen maken met ons pap! Bewaar ze goed!
  Ik zie je in ieder geval donderdag.
  XX

  • Reply Karin 14 februari 2016 at 19:35

   Lieve Susan,

   Dank je, ja die blijven in mijn hart! Sterkte en een dikke kus vanuit Breda tot donderdag

 • Reply Sandra Adam 14 februari 2016 at 22:39

  Hoi Karin, heel mooi geschreven en inderdaad geniet van het leven, van iedere dag, ieder uur en ieder minuut! Het kan zomaar opeens anders zijn! Zie je donderdag, veel sterkte!
  Groetjes Sandra

  • Reply Karin 14 februari 2016 at 22:50

   Hoi Sandra, inderdaad mooi gezegd! Tot donderdag en jij ook veel sterkte groetjes Karin

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.