boeken

Ik heb slecht nieuws

Terwijl de lente is begonnen en Twitter vandaag tien jaar bestaat heb ik helaas slecht nieuws. Ik wil het al een tijdje vertellen, maar durfde het iedere keer niet. Want het kan ook jou verdrietig maken. Maar toch, ik ga het delen.

Multitasken, het bestaat niet. Heus waar. Net zoals de hoofdpersoon Helen in het boek ‘Multitasken bestaat niet’ van Dave Crenshaw dacht ik dat ik er een koningin in was. Bellen tijdens het koken. Een mail sturen en intussen een vraag beantwoorden van een collega. Een bericht op Facebook plaatsen op het moment dat de film op televisie het hoogtepunt bereikt.

Je kunt nooit twee of meerdere taken met volle aandacht tegelijk doen. Juist als je met veel dingen tegelijk bezig bent zul je constant het gevoel hebben dat je achter de feiten aanloopt. Niets komt af of in ieder geval nooit zoals jij dat wilt.

Wat een deceptie. Of niet, want door dit boek weet ik dat het anders kan. Hieronder de tips die ik geleerd heb en ik sla deze op in mijn geheugen voor het leven. Ik stel voor dat jij hetzelfde doet, want als je blijft geloven in multitasken zal stress nooit uit jouw leven verdwijnen.

 • Collega’s die zonder te vragen aan het bureau komen of regelmatig bellen: plan momenten of vergaderingen in om de zaken in één keer te bespreken. Heb je een apart kantoor hang dan een bordje op met ‘niet storen’ zodat de urgente taken eerst afgemaakt kunnen worden.
 • Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn voor iedereen. Spreek een voicemail in en geef daarin aan op welke tijdstippen je bereikbaar bent en zult terugbellen. Zo weet iedereen wanneer jij de volledige aandacht hebt voor een gesprek.
 • Deze is cliché maar hoort erbij in het rijtje: zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Werktelefoon en laptop uit bij thuiskomst en samen aan tafel gaan eten. In nood mag de telefoon/laptop nog één keer aan voor het einde van de avond maar liever niet.
 • Zet meldingen van nieuwe e-mails, berichten via Facebook, Twitter, LinkedIn etc. uit. Als nieuwsgierig persoon weet ik dat het nogal verleidelijk is om een binnengekomen mail of bericht direct te lezen. Gevolg: afgeleid zijn en weer moeite moeten doen om in de taak te duiken waar je mee bezig was. Dat kost tijd én geld.
 • Slapen en ontspanning: zonder deze twee houdt niemand het vol. Ze moeten eigenlijk verplicht in de agenda komen te staan. Een half uur wandelen in de pauze. Intensief sporten of naar yoga na een stressvolle dag. Slapen in plaats van tot midden in de nacht Netflixen en Facebooken.
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Jane 22 maart 2016 at 07:24

  Ik heb nog een lange weg te gaan maar zou het niet voor iedereen een beetje anders werken?

  • Reply Karin 22 maart 2016 at 08:23

   Ja het is ook lastig hoor, want onze maatschappij verwacht dat we het wel kunnen. Ik denk dat het zoveel scheelt als je prioriteiten stelt en echt focus hebt voor wat je aan het doen bent. Dan kun je daarna voor anderen klaarstaan en de volle aandacht hebben.

 • Reply Mieke 22 maart 2016 at 10:56

  Hallo Kaatje
  Inderdaad zou het veel beter werken en een stuk
  Ontspanner worden
  Rustpunten moeten er zijn in je leven
  Daar ontbreekt het maar al te vaak aan
  Hartelijke Groetjes

  • Reply Karin 22 maart 2016 at 14:52

   Hallo tante Mieke, ja die zijn nodig om te blijven draaien en om gelukkig te zijn. Ik ga ervoor! Tot snel X Kaatje

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.