reizen & uitstapjes

De strandjutters van Wijk aan Zee

IMG_2644

Als je drie ochtenden samen wakker bent geworden met de ruisende golven op de achtergrond is het ENORM wennen om terug te zijn. Om in Breda rond te lopen op een drukke markt met harde kerkklokken op de achtergrond en om het zand niet meer tussen de voeten te voelen. Het gevoel van het slapen in een strandhuisje met de zee in de voortuin is bijna niet te beschrijven. Ik ga het toch proberen, vandaag deel één van ons leven als strandjutters in Wijk aan Zee.

Het bed is vies
Na anderhalf uur rijden komen we in het donker rond tienen aan op het strand. Wat is de zee woest en waar staat in hemelsnaam ons strandhuisje? Na een paar telefoontjes met een vriendelijke man van de organisatie Aan Zee Slapen  vinden we de plek. Officieel is het een duinhuisje in plaats van een strandhuisje, het staat 2 meter verhoogd met een directe blik op de zee. Er verschijnt een grootse glimlach op mijn gezicht als we naar het prachtige uitzicht voor de komende dagen staren.

Er is alleen één tegenvaller: het huisje is niet schoongemaakt. Er zit een vlek in het laken van het bed en de vloer zit onder het zand en de hondenharen. De volgende dag besluiten we dit meteen te melden bij de organisatie, want na het fijne contact vooraf met reserveren en de hulp bij aankomst kan dit niet anders dan een misverstand zijn. De man die ik gisteravond aan de telefoon had is toevallig in de buurt en ik zie de verbazing op zijn hoofd verschijnen als we het nieuws vertellen. Meteen onderneemt hij actie en nog geen paar uur later staan er twee schoonmaaksters aan de deur die het huisje grondig schoonmaken. We krijgen een fles witte wijn en een diner voor de volgende avond bij het nabijgelegen strandpaviljoen De Kust. Ik had geen betere oplossing voor ons probleem kunnen wensen.

Shoppen in Beverwijk
Nadat we fietsen hebben gehuurd in het dorp vertrekken we richting Beverwijk. Het doel is om verse groenten, fruit en vis te halen want vanavond gaan we zelf kokkerellen. Ik was nog nooit bij de Zwarte Markt (De Bazaar) geweest, het lijkt wel een compleet dorp! We slenteren door de hallen met foute kleding en oude rommelmarktspullen en kopen de beste vis en gezonde dingen voor weinig geld. Onze missie is geslaagd en bij terugkomst zorgen een frisse duik in de zee en het eten van de makreel met curry en rijst op het eigen terras voor het ware vakantiegevoel.

Een zeehondje in het wild
Het harde geluid van de zee zorgt ervoor dat we de volgende dag al om 6.00 uur wakker zijn. Voorafgaand aan het weekend hadden we bedacht dat we tenminste één keer een vroege ochtendwandeling wilden maken over het strand. Ondanks de lichte regen en stevige wind besluiten we naar buiten te gaan. We wandelen tegen de wind in en ineens zien we een wonder: een zeehondje in het wild dat rustig het water in zwemt. Allebei zijn we er stil van, het gaat harder regenen maar het interesseert ons niets. Dit pakt niemand ons meer af en we raken er de rest van de dag niet over uitgepraat…

Later deze week deel twee van de ervaringen in Wijk aan Zee, met onder andere een lange en intensieve fietstocht naar Alkmaar en de laatste dag van de trip op het strand in Bloemendaal.

IMG_2681

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Jane 6 september 2016 at 22:27

  Was je zo dicht bij en niet even doorgefietst naar het mooie Assendelft… Leuke ervaring hoor!

  • Reply Karin 7 september 2016 at 09:32

   Ja klopt Jane, jammer hè maar ik heb zeker aan je gedacht want ik hoorde overal jouw accent haha heerlijk!

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.