boeken

Hoe leef je lang en gelukkig?

 

De schrijvers van het boek ikigai bezochten voor het antwoord op deze vraag het Japanse eiland Okinawa, waar meer gezonde en actieve honderdjarigen wonen dan waar ook ter wereld.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Heb jij deze reden gevonden (je levensdoel) dan kun je de zwaarste stormen in het leven doorstaan. En wat zorgt er volgens de honderdjarigen uit Okinawa verder voor dat je lang en gelukkig leeft? Hieronder vijf redenen die ik uit het boek heb kunnen vissen, hopelijk word je hierdoor nieuwsgierig naar het gehele verhaal want ik vind dit een literaire aanrader in het kwadraat!

  1. Accepteer je gevoelens en gedachtes. Zijn deze obsessief, dan moet je niet proberen ze te controleren of ervan af te komen want dan worden ze juist sterker. Heet ze welkom en observeer ze, laat het er zijn.
  2. Beweeg matig en tuinier iedere dag . Eet totdat je 80% vol zit, gebruik kleine schaaltjes voor de gerechten en pak geen grote borden. Zet drie keer per week vis op het menu, met verse groenten en fruit uit de eigen moestuin.
  3. Een sterk sociaal netwerk is onmisbaar: hechte vrienden en familiebanden vergroten het geluk. Het is een traditie op Okinawa om sterke banden te hebben binnen de lokale gemeenschappen. Zo zijn er moai’s ontstaan, informele groepen personen met overeenkomstige interesses die elkaar helpen.
  4. Matige stress heb je nodig om uitdagingen aan te kunnen gaan, alleen zorg ervoor dat stress niet de grote vijand wordt. Pak iedere dag een moment voor jezelf, mediteer of ga langer dan gebruikelijk in bad. Doe rek- en strekoefeningen of geef jezelf een ontspannen hoofdmassage.
  5. Lachen is het allerbelangrijkste. Zing en dans samen met je kinderen of kleinkinderen. Vier het leven en houd je ikigai in leven tot na het pensioen.
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.