schrijven

In de huid van een ander kruipen

Als ik een blog schrijf waarin ik met de billen bloot ga krijg ik het af en toe benauwd. Kan ik dit wel aan de wereld vertellen? Wat als niemand de behoefte heeft om dit te lezen? 

Hoe anders is het als ik voor een opdrachtgever bezig ben. Ik kruip in de huid van de ander zodat ik niet diep hoef te gaan. Kortom de verschillen zijn groot tussen zakelijk schrijven en bloggen over jezelf:

 • Hoe persoonlijker het onderwerp, hoe beter de blog gelezen wordt. Het geeft veel likes en reacties op Facebook en daardoor bereik je in één klap een grote groep mensen.
 • Zakelijk schrijven heeft een beperking: het kan niet volledig op je eigen manier. Tot nu toe heb ik daar geen problemen mee, omdat ik merk dat de creativiteit er niet aan ten onder gaat. Tijdens een kop koffie of een telefoongesprek met een opdrachtgever komen de ideeën vanzelf naar boven borrelen.
 • Bloggen over jezelf brengt niet snel geld op. Ik haal er echter plezier uit en het zorgt ervoor dat ik blijf groeien in het schrijven.
 • Ik heb als ghostwriter zakelijke blogs en social media berichten geschreven, het nadeel is dat je naam er dan niet onder staat.
 • Er blijft een rem op het persoonlijke bloggen, omdat ik niet ALLES wil delen. Voor de bloggers onder ons, hoe ver ga jij in het delen van je leven online?
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Marianne Visser van Klaarwater 3 juli 2017 at 14:25

  Hoe ver ga ik in persoonlijk schrijven? V.w.b. boeken, schreef ik 2 autobiografien. 1) Altijd anders (Gopher 2001) en 2) Doorheen het leven, doorheen de dood (Boekscout 2011.). V.w.b.bloggen. Ik schrijf achter elkaar op wat ik me herinner. Wat het met me deed en voeg daar wat informatie aan toe. Verder maak ik me er niet zo druk om.

  • Reply Karin 3 juli 2017 at 14:32

   Knap hoor! Dat scheelt ja, als jij je er niet zo druk over maakt. Weinig remmingen dus, ga zo door Marianne.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.