boeken, stukje psychologie

Psychologie met Kaatje VII

Deze les psychologie staat in het teken van zelfhulpboeken. Heb jij ze in huis en staan ze bij jou open en bloot in de boekenkast? Of is er toch wat ‘schaamte’ wat betreft deze boeken en liggen ze ergens op een geheime plek?

The Artist’s Way staat bij mij in ieder geval in het zicht, want mijn god wat heb ik veel geleerd van dit boek.

De schrijfster Julia Cameron beschrijft in dit werkboek een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creativiteit in de weg staan, op te heffen. Een boek dat iedere schrijver zou moeten lezen, maar ook ieder ander die wil gaan leven met minder afleidingen zonder te vervallen in oude gewoontes en patronen.

Het maakt je heel alert op waar je nu staat en of dat de juiste plek voor jou is. Voordat ik te zweverig ga klinken en je al bent afgehaakt: de oefeningen in het boek zijn zeker niet zweverig en helpen je op een simpele manier vooruit. Een voorbeeld van een oefening die ik nog steeds (bijna iedere) dag doe nog voor het ontbijt: schrijf drie pagina’s zonder regels. Alles mag, waar zit je mee of wat maakt je blij? Heb je een wens deze dag of wil je simpelweg iets kwijt? Ouderwets schrijven met de pen en alleen maar neerzetten wat jij wil. Het lijkt raar om te doen, maar Julia geeft aan dat zelfs topsporters dit toepassen om doelen te bereiken.

Ik ben een jaar geleden begonnen met dit boek. In plaats van twaalf weken deed ik er een half jaar over om het uit te lezen. Soms komt er namelijk best wat op je af en dan is het goed om het ‘even’ weg te leggen. Maar wat ik merkte met het schrijven van de ochtendpagina’s: ik schreef bijna iedere dag over hetzelfde onderwerp, keer op keer. Ik besefte daardoor dat ik iets moest veranderen om gelukkiger te worden. Bovendien maakt het schrijven je meteen helder voor de rest van de dag.

In een andere oefening moest ik een cirkel maken. Binnen de cirkel moest ik alle personen/dingen/situaties zetten die ik bij mij wilde houden. Daarbuiten alles en iedereen die ik beter gedag kon gaan zeggen. Dat ruimde mijn hoofd en leven behoorlijk op en nog steeds maak ik weleens die cirkel.

Ik kan nog uren doorpraten over dit boek, maar dat ga ik niet doen. Ik wil dat je het leest want het brengt een flinke ommezwaai, vooral als je creatiever en speelser wil gaan leven. En Julia verplicht de lezer om wekelijks een kunstenaarsafspraakje te maken, alleen met jezelf. Naar buiten en alleen doen wat jij wil die dag. Dat is niet de meest vervelende opdracht toch?

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Monique Smit 11 november 2015 at 07:50

  Je hebt helemaal gelijk; het is een fantastisch boek om je creatieve leven weer op te pakken. Ik ben ermee aan de slag gegaan en ook ik schrijf nog elke ochtend the morningpages. Ze zijn bedoeld om je geest af te stoffen en dat werkt heel goed; er komt ruimte voor de wezenlijke dingen. Dingen waar je je echt mee bezig wilt houden. Je leert weer op een open en ontvankelijke manier je dagelijkse routine te bekijken. Die routine wordt een bewuste en aandachtvolle flow. Je gaat met nieuwe ogen kijken en ziet dan…dat heel de wereld vol inspiratie is.

  • Reply Karin 11 november 2015 at 08:46

   Mooie aanvulling op mijn blog Monique! Je geest af te stoffen, dat is het inderdaad en is nodig in deze tijd vol prikkels en afleidingen. Zodat je echt kunt staan voor wat je wil.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.