schrijven

Spelfouten waar ik de kriebels van krijg

Ik oordeel niet. Want ik heb een talenknobbel en daardoor ben ik allergisch voor spelfouten. Doordat we vluchtig communiceren┬ávia WhatsApp en social media letten we minder op de spelling en grammatica . Zo jammer dat we onze prachtige taal aan het verpesten zijn, maar dat blijft een persoonlijke keuze ­čśë . Ik wil namelijk de volgende spelfouten nergens meer zien:

OPZOEK
Ik zie het herhaaldelijk verschijnen bij een oproep voor personeel, het is op zoek naar een nieuwe collega in plaats van opzoek.

JOU of JOUW
Ik ben met jou en niet met jouw. Het is jouw feestje en wat je gaat doen is aan jou.

WORD of  WORDT
Twijfel je tussen word en wordt? Gebruik dan dit handige ezelsbruggetje: vervang het werkwoord worden door smurfen. Ik smurf -> ik word. Hij smurft -> hij wordt.

IK BEN DE ENIGSTE
Hier kan ik kort over zijn: de enige in plaats van enigste.

WAT WAS JE LEUK
‘Kreta wat was je┬áleuk’. Sinds wanneer is een eiland een persoon? ‘De Toppers wat was je leuk’. Bestaan de Toppers niet uit meerdere personen?

Als jij het lastig vindt om de goede spelling en/of grammatica te gebruiken in een tekst, stuur me dan een bericht via info@praatjevankaatje.nl. Ik wil graag jouw spellingscontrole zijn!

 

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Jane 29 mei 2018 at 16:41

  Ik vind spelfouten ook vervelend maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die er echt niets aan kunnen doen. Zij snappen misschien weer niet dat wij iets langer over een sommetje moeten nadenken ­čśë

  • Reply Kaatje 29 mei 2018 at 17:00

   Klopt Jane, dat besef ik goed en deze mensen help ik dan ook graag. Ja hou op, ik en wiskunde op de middelbare school ­čśë

 • Reply Sandra 1 juni 2018 at 06:05

  Hi,
  Haal je alleen spelfouten uit teksten of doe je ook aan copywriting? Ik ben iemand die moeite heeft met taal en nu voor een product teksten aan het schrijven ben……
  Groetjes Sandra

  • Reply Kaatje 1 juni 2018 at 09:04

   Hi Sandra,

   Ja dat doe ik ook, ik ga je even een mail sturen!
   Groetjes Karin

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.