stukje psychologie

Het digitaal dieet

In de vorige blog schreef ik over mijn haat-liefdeverhouding met social media en dat zette me aan het denken. Hoe zit het eigenlijk met de totale tijd die ik doorbreng met de mobiele telefoon?  Ik besloot de app Moment te gaan gebruiken en na 2 weken kan ik je vertellen: het is een regelrechte aanrader!

Waar ik voorheen de telefoon zonder remmingen greep om de mail of social media te checken, maak ik nu eerst af waar ik mee bezig ben. Als ik de afwas doe, doe ik de afwas.  Als ik een serie kijk op Netflix, maak ik daarna ruimte om een app te beantwoorden. Per dag houdt Moment tot de minuut bij hoe lang je online bent en als ik meer dan 2,5 uur op het schermpje zie rem ik mezelf af. Bij mij is het zo dat ik de telefoon ook voor het werk nodig heb, een Instagram bericht voor een klant kan ik bijvoorbeeld niet via de laptop plaatsen. Maar het maakt je hoe dan ook bewuster hoe snel je een taak of bijzonder moment laat onderbreken door de piepjes van je telefoon.

De coach in deze app heeft ook een training beschikbaar en zet je op een streng digitaal dieet. Met deze tips uit de training zul je weer een boek uitlezen, een intiem gesprek voeren en rustig in slaap vallen:

  • Houd je telefoon uit het zicht tijdens het wandelen, het auto rijden of het reizen met het openbaar vervoer. Stop je telefoon in de tas en laat de muziek uit. Ga een gesprek aan met een vreemde of geniet van de rust in je hoofd.
  • Verwijder de app die je het meest gebruikt van je telefoon! Het zal meer moeite kosten om de laptop of pc op te starten hiervoor, waardoor je de grootste boosdoener de baas bent.
  • Pak een dag per week en verbied jezelf om foto’s te maken. Als je een foto maakt in plaats van het moment te ervaren mis je waar het om draait. Het moment grijpen in plaats van het perfecte plaatje.
  • plan een moment per dag in, liefst in de avond en ga offline. Een uur voor het slapen gaan is lekker, maar wat dacht je van 3 hele uren?
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.