schrijven, voeding & gezondheid

De ochtendroutine

Met een jaloerse blik kijk ik naar foto’s van ondernemers met een ochtendroutine: voordat de zon opkomt hebben ze al tien zonnegroeten gedaan. Daarna meteen aan de warme granolapap met vers fruit. Hoe doen jullie dat?!

Stijve hark
Als de wekker gaat wil ik maar één ding: blijven liggen! Het snoozen heb ik godzijdank afgeleerd. Het duurt alleen een tijdje voordat mijn lijf en hoofd wakker zijn. Eén keer heb ik me aan een bootcamp gewaagd om 7.00 uur met aansluitend een netwerkontbijt. Ik viel bijna flauw op het veld…Het schijnt je hele dag te maken, een ochtendroutine met de nodige beweging. Of eerst mediteren en lezen, om daarna met een leeg hoofd aan de slag te gaan.

Kan het ook zonder?
Is het dan zonder deze routine niet mogelijk om goed te functioneren? Ik weet het verschil niet en ben een blijer mens als ik in de avond sport. Mediteren kan prima na het werk en hoe lekker is het om met een boek op de bank te kruipen? Ik stop met het jaloerse gedrag en accepteer dat ik daarin anders ben. Wel ga ik een kleine activiteit toevoegen aan het begin van de dag: 

De ochtendpagina’s
Elke ochtend schrijf je drie pagina’s vol met wat er in je opkomt. Dat kun je niet fout doen, die dagelijkse ochtendkronkels zijn niet als werk bedoeld en hoeven niet mooi te klinken. Vaak zijn ze onsamenhangend of zitten ze vol herhalingen. Als je al dat gedoe niet zou opschrijven, zou het maar door je onbewuste gedachten zwerven. Deze methode is bedacht door de Amerikaanse schrijfster Julia Cameron, om blokkades op te heffen die creativiteit en positieve gevoelens in de weg zitten.

Dat moet lukken, met een slaaphoofd even pennen na een warme douche en ontbijt met crackers. In het verleden heb ik het zeker een half jaar volgehouden. Ik ben nieuwsgierig naar jouw (ontbrekende) ochtendroutine, laat je het hieronder weten?

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Corinne 17 februari 2020 at 12:49

  Ohww, geweldig! Achja fuck de ochtendroutines haha! Die ene keer om 7 uur in de ochtend, was dat toevallig Networkout? 🤣😉. Wie zegt dat een ochtendroutine elke keer hetzelfde moet zijn? Elke dag anders, daar houd ik dan weer van! Vanochtend bijvoorbeeld gestart in bad….

  • Reply Kaatje 17 februari 2020 at 12:53

   Ja Corinne, dat was met jou bij de Networkout haha. Wat een goede tip, dan voelt het ook minder als moeten dank je!

 • Reply Marieke 17 februari 2020 at 13:19

  Hahaha wil je mijn ochtendroutine weten?
  Luier verschonen, flesje maken, spelen met de blokken, tulli en toto’s peuterspeelzaal kijken, tas inpakken, koffie zetten en dan rond half 8 de deur uit om aan de volgende routine te beginnen..😉😉 ik doe iets verkeerd denk ik en ben weer jaloers op jullie vrijheid om een lekker bad te nemen of te snoozen ( ik schrijf deze reply uiteraard met een dikke knipoog)

  • Reply Kaatje 17 februari 2020 at 13:44

   Haha nee hoor Marieke je doet niets verkeerd, je hebt juist een hele actieve ochtendroutine! 😉

 • Reply Astrid 18 februari 2020 at 21:50

  Ik begin elke ochtend met het invullen van de vier ontbrekende woorden bij de app Beter Spellen. Leuk en leerzaam.

  • Reply Kaatje 19 februari 2020 at 11:16

   Ken ik niet, maar klinkt leuk inderdaad! Zal het eens opzoeken.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.